Dva cvetna motiva za asiški vez

Dva cvetna motiva za asiški vez u kombinaciji boje rđe i plave, priložena u ovom postu, su jedna od mnogobrojnih novih ideja za ručne radove. Asiški vez je specifičan stari vez pokrsticom gde se vezom popunjava osnova, a motiv se oiviči bodom štepa i ostaje prazan (nepopunjen).

Tradicionalno, asiški vez se izvodio krstastim bodom i to položenom (produženom) pokrsticom. Poznati su i primeri kod kojih su korišćene druge vrste bodova, kao što su italijanski krstići i alžirski bod (zvezdica). Nećete pogrešiti ni ako pozadinu popunite bodom sitne pokrstice 1:1 sa dve niti muline konca za vez.


Korišćene boje konca su najčešće crvena, plava, zelena ili zlatna za pozadinu i crna ili smeđa za obrise. Tradicionalni motivi su uglavnom bili heraldički, posebno heraldičke zveri, i to simetrično raspoređeni parovi životinja i ptica, okruženi kićenim filigranskim motivima.

Ove dve lepe cvetne bordure nešto su drugačije i rađene su tradicionalnom tehnikom. Obrisi motiva su samo naglašeni nešto tamnijom bojom konca od podloge. Kombinovanjem i rasporedom motiva možete izraditi milje, stolnjak, jastuče …

Radi se na platnu koje ima pravilnu potku, najbolje panama, prema datim šemama, brojanjem niti. Ovde treba naglasiti da broj upotrebljenih niti muline konca za vez zavisi od krupnoće potke platna (dve ili tri niti). Sve detalje o izradi možete pronaći u prethodnom postu u kojem je objašnjena tehnika rada za asiški vez.


Leave a Reply