Asizi vez neobičan i vrlo lep

Asizi vez je neobičan i vrlo lep. Veoma je poznat u svetu kao italijanski brend. Dobio je naziv prema gradu Assisiju u Italiji i omiljen je kod vezilja širom sveta. Po motivima i tehnici sličan je vezu iz Areca. Kod veza iz Areca veze se crtež, ostavljajući slobodno plstno osnove. Kod veza iz Asiza je obrnuto, veze se osnova oko motiva, a sam motiv je oivičen tamnim koncem. Ostaje čista osnova.

Radi se na platnu koje ima veoma pravilnu potku, a izvodi se prema datoj šemi, brojanjem niti. Radi se obično crnom ili tamno plavom bojom konca, a nisu retke ni neke druge boje konca i to su uvek tamni tonovi. Ako se za osnovu koriste boje kao što je zelena, bordo, plava ili boja rđe konac za ivice treba da bude crn.

Tehnika rada sastoji se iz tri faze: 1 – za oznaku ivica motiva pisani bod; 2 – ispunjavanje osnove (oko motiva) položeni krstić; 3 – završavanje ivica rada četvrtastim bodom ili pošavnim bodom. Ova kombinacija bodova idealna je za date motive, koji slede u prilogu.

Plavi motivi su za okrugli i pravougaoni stolnjak i navlaku za jastuče. Motive boje rđe i zelene možete da primenite za izradu miljea ili stolnjaka. Možete ih kombinovati u nizu ili postavljati po želji u geometrijskom obliku. Boju konca odaberite sami po želji ili prema datom prilogu na slici.

Možete primeniti kontra kombinaciju. Osnovne motive postaviti sa belom pozadinom, a međuprostor popuniti bodom krstića. Vez možete raditi svetlijim nijansama konca na tamnijoj podlozi platna.

Ako imate plavi porcelanski servis, asizi vez u plavoj nijansi će najbolje doći do izražaja. Tako ćete imati izuzetno lepu garnituru u kući.

Pravougaoni stolnjak u asizi stilu

Dimanzije: 270×180 cm

Izrada: Motiv se ponavlja u obliku kvadrata na sredini stolnjaka i ivičnim delom u obliku bordure. Šema je data za ugaoni deo i ovalni motiv sa pticama, koji se ponavlja u nizu.

Oznaka ()radi se bodom pokrstica kobalt plavom bojom konca muline, a kontur (/) crnom bojom konca. Ivice stolnjaka obradite pošavnim bodom (sl. 9).

Okrugli stolnjak u asizi stilu

Dimenzije: Prečmik 150 cm

Izrada: Na šemi je dat deo motiva, a njegovim ponavljanjem  u obrnutom smeru naizmenično obrazuje se pun krug. Širinu praznog ivičnog dela odredite sami. Boja konca, bodovi i obrada ivice su isti kao i kod pravougaonog stolnjaka

Navlaka za jastuče u asizi stilu

Dimenzije: 45×45 cm

Izrada: Radite prema datoj šemi. Na uvećanoj slici (sl. 7) prikazan je način rada. Boja konca i bodovi su isti kao i kod stolnjaka. Jastuče može biti urađeno obostrano ili samo njegova prednja strana. Delove spojite i ušijte na uobičajeni način, kao što se rade i svi ostali jastučići.

Za uvećanje slika kliknite na svaku ponaosob!


[…] Radi se na platnu koje ima pravilnu potku, najbolje panama, prema datim šemama, brojanjem niti. Ovde treba naglasiti da broj upotrebljenih niti muline konca za vez zavisi od krupnoće potke platna (dve ili tri niti). Sve detalje o izradi možete pronaći u prethodnom postu u kojem je objašnjena tehnika rada za asiški vez. […]

3 dana ago

Leave a Reply