Mit o Leandru i Heri

Mit o tragičnoj ljubavi mladog Leandra i sveštenice Here

Leandro i Hera
Goblen Leandro i Hera

Hera je bila sveštenica boginje Artemide i čuvala je večnu vatru u njenom hramu u Sestu, koji se nalazio na tračkoj obali Helesponta (današnji Dardaneli). Tu su se svake godine održavale svečanosti na koje su dolazili ljudi iz mnogih krajeva. Tokom jedne od tih svečanosti mladi Leandar iz grada Abida, koji se nalazi na maloazijskoj obali Helesponta, zaljubio se u Heru. Počeo je tajno da je posećuje i, gluv na opomene svoje sestre Hermione, svake noći je preplivavao moreuz. Hera je, da bi mu pomogla da se u mrkloj noći ne izgubi na moru, svake noći palila veliku vatru na kuli. Jedne noći, za vreme velike oluje,vatra se ugasila, bura je Leandra nanela na oštre hridi i on se udavio. Kada je Hera pronašla Leandrovo mrtvo telo, od tuge i očaja je skočila u more i udavila se.

Mit o ljubavi mladog Leandra prema sveštenici Heri spada u najčuvenije antičke legende. Iako ova povest spada u starogrčko narodno stvaralaštvo, ona je vekovima predstavljala inspiraciju za pesnike i slikare. U poznate slike spada i kolekcija unikatnih bratislavskih tapiserija (u bečkoj Državnoj galeriji i londonskoj Nacionalnoj galeriji).

Radi se o seriji od šest slika iz XVII veka, koje predstavljaju jedinu poznatu celovitu seriju. Tapiserije su izrađene od svileng i vunenog materijala, izuzetno očuvanih boja i tonova, a rađene su u engleskoj kraljevskoj tkačnici u Mortlejku u blizini Londona.

Nije potpuno jasno kako su tapiserije stigle u Bratislavu. Sigurno je jedino to da je njihov poslednji vlasnik bio estregomski nadbiskup Batanji, prvi vlasnik nadbiskupske palate, koji je naredio da se sakriju ispod tapeta u Dvorani ogledala, verovatno u strahu od Napoleonove vojske. Tapiserije su tu i otkrivene 1903. godine, prilikom obimne rekonstrukcije i adaptacije palate, a danas se nalaze u vlasništvu Galerije grada Bratislave, gde predstavljaju sastavni deo postavke stare umetnosti.

Jedna od ovih dragocenih tapiserija – „Susret Here i Leandra” je likovno obrađena, tako da je danas i ljubitelji starih vrednih dela mogu napraviti u obliku goblena. Izrada jedne ovako velike slike (dimenzija 44,5×44,5 cm sastoji se od preko 60. 000 krstića ili goblen boda, ako se radi 1:4 znači 240. 000 bodova) zahteva ne samo mnogo vremena, već, s obzirom na veliku skalu boja i nijansi, i veliko strpljenje, trud i koncentraciju. Ako radite odabranim materijalom i bojama, rezultat će vam biti najlepša nagrada.

Šemu sa svim detaljima o izradi ovog goblena možete pronaći OVDE

Leandro i Hera serija tapiserija

Leave a Reply