Veseli kolorit boja – Pačvork

Pačvork kvadrati isheklani od pamučnog konca ili vunenog prediva su neiscrpan izvor ideja za ručni rad. Od njih možete isheklati prelepe pokrivače za fotelju ili krevet u bezbroj kombinacija i istovremeno ih intonirati baš onako kako želite. Takođe možete izraditi interesantne odevne predmete za odrasle ili decu ili ih kombinovati sa drugim vrstama ručnog rada, kao što je to recimo pletenje.

Boje iskomponovane na slici levo pomalo podsećaju na meksičke folklorne motive. Dobra strana ove tehnike je što boje možete odabrati i iskombinovati kako god vam odgovara, a izrađeni odevni predmeti će izgledati veselo i živahno. Prilikom rada, važno je odabrati istu debljinu konca ili vunice, ili koristiti više tanjih niti da biste uklopili debljinu niti sa ostalom vunom. Tako će rad izgledati urednije. Motive možete povezivati odmah pri izradi poslednjeg reda ili spojiti kasnije heklačicom sa lica ili naličja. Takođe, možete ih spojiti vunicom u odgovarajućoj boji nevidljivim bodom.

Evo nekoliko ideja za izradu odeće od vune ili pamučnog konca:

Šal ili pončo sa slike – Od raznobojne vunice iste dbljine možete isheklati interesantan pončo ili šal koji se sastoji od kombinacije raznobojnih kvadrata iste veličine. Kombinaciju vune možete napraviti po sopstvenom izboru ili se pridržavati ovog primera.

Gornji deo ponča možete isplesti ili isheklati, a donja dva reda ukrasiti kvadratnim motivima i resama na ivici poslednjeg reda. Svaki kvadrat radite pojedinačno, heklanjem omče u centru. Prema šemi, u svakom redu menjajte boju vunice po sopstvenom izboru.

Grejači za ruke – Oni su skoro uvek u modi, praktični su i lepo se kombinuju uz ostalu zimsku odeću. Od jednog velikog kvadrata ili u kombinaciji više njih, možete napraviti grejač za ruke kao što je ovaj na slici. Kombinacija boja je na vama – uskladite je sa ostalom vašom odećom.

Tunika za devojčicu vel. 86/92 – Za ovu tuniku potrebno je 150 gr belog pamučnog konca i po 100 gr plave, žute, narandžaste, ljubičaste i zelene. Potrebno je da uradite 38 heklanih kvadratnih motiva. Svaki motiv radite pojedinačno, prema prikazanoj šemi, kombinujući boje kao što vidite na slici ili uredite svoju kombinaciju. Sastavite kvadrate za prednji i leđni deo i rukave (prema maloj šemi) belim koncem. Bodom lepeza opheklajte donju ivicu, rukave i vratni izrez.


Leave a Reply