Heklana čipka kao cveće

Da heklana čipka ili milje može izgledati kao cveće dokaz je ovaj primerak na slici. To se postiže kombinacijom bodova  i raznim bojama konca za heklanje. Na ovom primerku upotrebljene su bela, žuta, crvena i plava boja, ali bi po mom ukusu bila primerenija zelena umesto plave. Ali, svi znamo da se o ukusima ne raspravlja, pa je izbor na vama.

Ovaj mali milje je samo jedan od bezbroj primera kako se mogu uraditi heklane stvari, koje podsećaju na prirodno cveće. Milje, čipka, stolnjak, zavese, prekrivač … šta god poželite.

Za primerak na slici trebaće vam 50 gr belog pamučnog konca i po 5 gr plavog (zelenog), crvenog i žutog. Njegove dimenzije su 38×32 cm, ali vi naravno možete uraditi i veći ukoliko želite i možete kombinovati raspored motiva po svojoj volji.

Izrada: Četiri ovalna dela isheklajte belim predivom prema oznakama na šemi A. Svaki oval opheklajte bordurom, kombinujući žuto i plavo predivo, kako je ilustrovano na šemi B. Ovale spojite kvadratnim motivom sa 2 reda bobica urađenih ružičastim i plavim predivom. Od istog prediva isheklajte cvetove i aplicirajte na svaki oval.


Leave a Reply