Donacija

Zašto donacija?

Sigurna sam da se pitate, zašto? Ovaj sajt postoji već skoro 2 godine i čitavo to vreme postavljala sam sebi pitanje, kako rešiti njegovu samoodrživost. Prodaja, plaćeno članstvo ili besplatna verzija? Nakon dve godine razmišljanja, konačno sam se odlučila za treću verziju.

Kao što vidite svi sadržaji na njemu su besplatni, uključujući i tutorijale za ručne radove u PDF formatu, iako se datoteke ovakve vrste u svetu uglavnom prodaju. Ali iz Srbije to nije tako jednostavno uraditi, zbog komplikovanih zakonskih odredbi.

Kao prvo, da bi jedan ovakav sajt mogao postojati morate zakupiti hosting i domen, a zatim platiti i dobar deo dodataka koji mu omogućavaju funkcionalnost. To i nije baš tako mali iznos, jer njegova koncepcija zahteva veće hosting pakete, baš zbog ovih datoteka i mnoštva neophodnih slika.

Kao drugo, prodaja digitalnih proizvoda je komplikovana, jer rezidenti iz Srbije ne mogu plaćati na domaćim sajtovima putem Paypala i sličnih platnih servisa. Za njih to moraju biti domaći platni procesori (poznajem samo dva takva) ili posrednički uslužni servisi za plaćanje putem interneta. Da biste im dobili pristup morate imati registrovanu delatnost, platiti mesečni iznos za penzioni fond (već jesam penzioner) i naravno porez. Plaćeno članstvo na blogu takođe je jedan vid prodaje i nisam sigurna da li podleže poreskim i svim ostalim zakonskim obavezama, a i suviše je komplikovano i za mene i za korisnike.

Kao treće, potrebno je mnogo truda i rada oko prikupljanja materijala, a i novca za njegovu pripremu. Svoj rad i trud i ne računam, jer mi to pričinjava zadovoljstvo.

Donacija kao izabrana opcija

Sve u svemu, kao jedina prihvatljiva opcija ostaje donacija. Nije ni ona popularna, ali je neophodna. Zato molim sve korisnike koji ovakav sadržaj preuzimaju više puta da daju mali prilog, prema svom nahođenju, za neograničen broj preuzimanja. Da biste mogli preuzimati datoteke morate se registrovati kao korisnik. Tako ćete dobiti i svoju korisničku tablu na kojoj ćete imati istoriju svih svojih preuzimanja. Na taj način uvek ćete zateći postojeće i pronaći nove sadržaje i nove ideje za ručne radove, jer reklama koju sajt nosi nije dovoljna za njegovu samoodrživost. Naprotiv, troškovi održavanja sajta u životu daleko prevazilaze prihod od reklame, bar tako je za sada.

Donacija putem Paypal servisa je sigurna i ne morate imati otvoren račun, možete platiti vašom platnom karticom prilagođenom za internet plaćanje.


Paypal donacija

Doniraj bezbedno i lako za ažuriranje sajta i sadržaja NM

Leave a Reply