Elegantna posteljina sa tradicijom

Elegantna posteljina sa tradicijom je nešto što ne možete nigde (za sada) kod nas da kupite, ali zato možete da je napravite sami. Ako imate vremena i strpljenja, vredi se potruditi. Tako ćete napraviti posteljinu na koju ćete biti ponosni, a svojim kvalitetom zavrediće da je čuvaju i buduće generacije, koje je budu nasledile.

Ujedno, ovo može biti i podsticaj da se otvori radionica za proizvodnju kvalitetne ručno rađene posteljine. Ovakvih radionica ima puno u mnogim evropskim zemljama, kod naroda koji čuvaju svoju tradiciju.

Već sam pisala post o izradi domaće posteljine sa bogatom bordurom i monogramima. Ovaj put je to posteljina od kvalitetnog pamučnog platna (gusto tkanje), na koje se apliciraju nežni heklani čipkani motivi. U PDF prilogu je nekoliko šema za heklane aplikacije, koje možete primeniti za izradu prema datom rasporedu ili po svom nahođenju. Uz njih je dato i detaljnije uputstvo za izradu posteljine.

Nekada su se umesto navlaka tradicionalno koristile koperte, pa je uputstvo tako i dato. Nema razloga da ne napravite i navlake za jorgane i pokrivače, ako smatrate da je tako praktičnije. Koperta je inače krevetski prekrivač čiji se gornji deo presavija i ukrašen je čipkom, a u ovom slučaju heklanom aplikacijom.

Posteljini možete dodati i vežene motive, rađene ravnim bodom i bodom za iglom, ili na neki drugi način, prema vašem ukusu. Takođe, možete izvesti inicijale vlasnika posteljine na jednom uglu jastučnica ili na sredini koperte. Šemu za monograme čete pronaći u postu na gore datom linku.

Uz šeme za heklane aplikacije i vez, date su i šeme za tri okrugla ukrasna heklana jastučića. Ovaj dodatak povećaće utisak izuzetne elegancije ovakve posteljine.


Leave a Reply