Izrada domaće pamučne posteljine

Izrada domaće pamučne posteljine danas je postala prava retkost, između ostalog i zbog visoke cene. Na tržištu postoji prava poplava novih proizvoda, posteljine proizvedene od raznoraznih sintetičkih i inovativnih materijala. Pamučni komadi posteljine su uglavnom proizvedeni mašinski i standardizovani. Oni mogu biti veoma lepi i stilizovani, ali skoro nikada nisu unikatni.

Zdrav način života uslovljava i posteljinu od pamučnog platna u kojoj provodimo skoro polovinu svoga života. Domaća pamučna, ručno izrađena posteljina, je tu neprikosnoveni lider. Sve više je u modi domaća posteljina od čistog pamuka ili lana. Oni bogatiji mogu da kupe ručno rađenu posteljinu, ukrašenu čipkom i vezom, a ona je nekada bila svakodnevnica u našim domovima. U mnogim zemljama Evrope, daleko naprednijim od nas, postoje specijalizovane prodavnice sa domaćom, ručno rađenom posteljinom. Kod nas takva proizvodnja i prodaja ne postoji, bar koliko sam ja upoznata. Pravo bogatstvo postoji u našim etnografskim muzejima, ali u dnevnoj upotrebi tog neprocenjivog nasleđa nema. Da li je u pitanju standard, nedostatak ideja ili moda svejedno je, jer to neprocenjivo bogatstvo još uvek miruje i čeka nečiju kreativnu ideju i akciju.

Heklana bordura i šema za monogram

U prilogu ovog posta je šema za izradu čipkane bordure sa motivima srca i ruža, koju možete da primenite za ukrašavanje koperti. Za one koji možda ne znaju, koperta je nalik krevetskoj plahti ali nešto veća. Njen gornji deo je duži od plahte i obično ukrašen čipkom. Koperta se u širokom prevoju previja u gornjem delu preko jorgana ili ćebeta, tako da čipkana bordura dolazi do izražaja.

Ovu čipkanu borduru možete upotrebiti i na druge načine za aplikaciju na posteljini ili za izradu ivice peškira. Ona se sastoji iz dva dela, koje možete aplicirati pojedinačno ili kombinovano u mnogim varijacijama, prema svojoj želji.

Bordura se radi poprečno, prema datoj šemi, a dužinu odredite prema potrebi. Uz borduru je data i šema za jednostavnu heklanu traku, koju možete uraditi u različitim dimenzijama i tako kombinovati sa platnom. Ukoliko volite, možete dodati i poneki lep veženi detalj ili personalizovati monogramom. Za ovakvu izradu posteljine možete koristiti bilo koju drugu borduru, prema svom ukusu i želji.

Ako poznajete heklanje i vez možete izraditi kvalitetnu, lepu i unikatnu domaću posteljinu bez mnogo novca.


[…] sam pisala post o izradi domaće posteljine sa bogatom bordurom i monogramima. Ovaj put je to posteljina od kvalitetnog pamučnog platna (gusto […]

6 mjeseci ago

Leave a Reply