Batik u duhu orijenta

Batik je najlepša i najteža tehnika bojenja tekstila voskom, kada se vruć vosak na tkaninu nanosi pomoću specijalnog pera, tzv. ćjantinga. Postoji i niz jednostavnih tehnika bojenja bez voska “Guta” masom koju možete isprobati u svojoj kući ili popularan način bojenja ikat tehnikom čvorova. Kada savladate osnovne principe izrade, videćete da kombinovanjem različitih tehnika možete da stvorite mnoge neponovljive originalne motive. Tokom rada ćete se i sami upustiti u eksperimentisanje i, koliko god unapred imali predstavu o krajnjem slaganju boja i šara, rezultat će i za vas uvek predstavljati iznenađenje. Uverićete se koliko čarobmih varijanti može da izađe ispod vaših prstiju.

Batik tehnike
Batik tehnike bojenja tekstila

Pre nego što počnete da kreirate u pravom smislu te reči, tehniku batika isprobajte na staroj odeći. Svakako ćete u svojoj garderobi pronaći neki deo odeće koji treba sa se popravi ili prepravi, ili koji ste čak hteli da bacite. Pružite mu šansu za bolji izgled, a bojenjem možete i uštedeti.

Zavese i draperije, stolnjaci, prekrivači, posteljina i ostale tkanine su način kako da se bez kupovine novog nameštaja ili nekih drugih skupih predmeta približite modnim trendovima i povremeno sebi priuštite prijatnu i finansijski podnošljivu promenu. Vrlo pogodan materijal za rad predstavlja svila koja je, zahvaljujući savremenom interesovanju za filizofiju i način života Dalekog istoka, opet postala modni hit. Možda ne znate da svila spada u ugodne materijale koji se lako održavaju. Tačno je da je morate prati ručno, ali se ona zato izvanredno pegla i vrlo je zgodna kao dekotativna tkanina. Vaš sto, kutak za odmor ili prozor će zahvaljujući svili uvek izgledati luksuzno i savršeno.

Ako volite grublje strukture pamučnih i lanenih tkanina koje daju bojama sasvim drugačiji izgled, možete na isti način da ih obojite u ovom stilu.

Uz stolnjak ne zaboravite da uradite i tekstilne salvete istih nijansi. Ukoliko želite da sve salvete budu u istom tonu, nemojte bojati svaku posebno, već tehnikom batika obojite ceo komad tkanine i tek posle toga skrojite i sašijte salvete.

Čajna garnitura u bojama prirode je pogodna da na njoj isprobate batik vezivanjem nabora, kao i batik prošivanjem niti. Na salvetama se uče početnici. Kasnije se one mogu koristiti za serviranje peciva i sl. Od komadića platna možete da sašijete male vrećice i napunite ih začinima ili suvim mirišljavim travama i poklonite prijateljima kao sitnu pažnju.

Batik tehnike za bojenje tekstila

Batik potapanjem – Pre rada odlučite koji će deo tkanine biti jednobojan. Potopljenu boju stavite u šerpu ili neku drugu posudu koja se može zagrevati i u koju se odabrani komad može bez bojazni potopiti, i to samo odabranim delom koji želite obojiti. Taj deo koji ste odabrali za bojenje presavijte, spustite u posudu i zagrevajte grejačem ili na šporetu 15-30 min. Prvo potopite u boju manji deo da bi se videlo kako tkanina upija boju, tj. kako se boja širi. Npr. boja se manje širi kroz unapred nakvašenu tkaninu, nego kroz suvu (sl. br 1 i 4).

Batik mramorne šare – Tkaninu koju ste odabrali proizvoljno izgužvajte na razne načine, omotajte i vežite debljim koncem. Potopite u prvu boju. Kada se tkanina oboji konce presecite, a tkaninu još jednom izgužvajte i vežite. Ponovo potopite, ali ovaj put u drugu boju (sl. br 2)

Batik prošivanjem – Prvo na tkanini nacrtajte željeni crtež. Zatim konture crteža profircajte duž pojedinih linija (svaki deo posebno), tako da oba kraja konca slobodno vise. Kada ceo crtež tako obradite, krajeve konca stegnite što jače i zavežite. Ostatak krajeva konca čvrsto omotajte oko stegnutog mesta i ponovo zavežite. Pripremljenu tkaninu obojite bojom.  Ako želite motiv obojiti u više nijansi, ponovite postupak za svaku boju pojedinačno, tako što ćete u lončetu pripremiti malo vode i u njoj rastvoriti dosta boje u kojoj ćete obojiti odabrani deo motiva određenom bojom. Kada se majica posle prvog  bojenja osuši, na istovetan način primenite i druge boje na motivu ( sl. br 3).

Vezivanje krugova (ikat tehnika) – Vezivanje krugova je verovatno najklasičnija tehnika batika. Način vezivanja je prikazan na sl. br 5. Prvo se kredom obeleži centar krugova, a tkaninu oko centra skupite u špic. Veličina A i B  određuju razmak i širinu krugova. Ukoliko koristite kombinovanu tehniku potapanja i mramornih šara, postupite na sledći način: prvo na tkanini zavežite krugove i određene delove potopite u boju br 1, zatim krugove razvežite i druge delove tkanine potopite u boju br 2. Tkaninu na kraju poprskajte (npr. pomoću stare četkice za zube) bojom br 3, koja je prethodno rastvorena u vrlo malo vode.

Batik sipanjem – Prvo svu tkaninu obojite u željenu boju. Kada se osuši, tkaninu složite kao harmoniku i među pojedine pregibe sipajte malo boje po važem izboru (možete koristiti razne boje). Boju sipajte i na lice i na naličje, jer što je više boje, batik je izrazitiji i jači. Harmoniku po celoj dužini uvežite čvrsto koncem, čvrsto stegnite da boja ne iscuri napolje i na 5 minuta spustite u vrelu vodu. Zatim tkaninu izvadite, isecite konce i osušite.

Batik je tehnika u kojoj možete obilato koristiti svoju maštu, a ovo su samo neke od osnovnih metoda i smernica.


[…] tehnika bojenja svile parom je batik tehnika – dezeniranje čvorovima ili ikat tehnika. Ona daje difuzne apstraktne šare, koje možete […]

6 mjeseci ago

Leave a Reply