Znate li da vez vole i kraljice?

Znate li da vez vole i kraljice? Pa mislim da je to poznato svima, iz filmova, serija, romana … Jedna od njih je i kraljica Margareta od Danske, koja se smatra izuzetno inteligentnom i talentovanom ženom. Osim što uspešno vlada svojom zemljom, kraljica je i veliki poklonik veza.

Kraljica Margareta
Kraljica Margareta od Danske

Svake nedelje kraljica jedno popodne posveti vezu i povuče se u svoju radnu sobu. Tada uzima platno i iglu u ruke i gubi se u svetu umetničkog stvaranja. Pošto je studirala na pet različitih univerziteta, kraljica ima reputaciju da je među vrhunskim intelektuakcima u krugu evropskih vladara. I ne samo to, ona je sklona umetnosti. Kreira svoju odeću, slika ulja, radi akvarele, ilustracije knjiga, bavi se dizajnom i književnim prevodom.

Sa iglom u ruci, u svom letnjikovcu, Palati Marseliberg, kraljica odaje sasvim drugčiju sliku od one na koju su njeni podanici navikli. Njoj je veština veza veoma važna i kaže: “Volela bih da me pamte kao nekog ko je mnogo postigao, zato što je znao kako da koristi svoj talenat”.

Vez je naučila od svoje pokojne majke, kraljice Ingrid. Sama je izvezla nekoliko važnih predmeta za danske crkve i sveštenstvo. Omiljeni motivi su joj cveće koje krasi većinu njenih radova, a najviše radi jastučiće, koji krase njene salone. Moglo bi se reći da je kraljica pametno iskoristila svoj talenat da na vrlo kreativan način iskoristi vreme za opuštanje i odmor, uz vez.

O kraljici Margareti od Danske

Inače, kraljica Margareta od Danske danas ima 82 godine, a poznata je po svom umetničkom daru, strastvenom pušenju i sedoj punđi. Ona je prva  žena na danskom prestrolu. Drugi je najdugovečniji monarh u danskoj istoriji, a nakon smrti Elizabete II, svoje daleke rođake, sada je i najdugovečniji evropski monarh. Tokom svoje vladavine uspela je kloniti se skandala i pomogla je modernizaciji institucije, dopustivši svojim sinovima da se venčaju sa ženama koje nisu kraljevskog porekla. Porodica i podanici od milja je zovu Dejzi.

Prilog sa šemama za vežene jastučiće

U prilogu ovog posta su date šeme za tri vežena jastučića sa kućnim ljubimcima, za koje kažu da se nalaze i u njenoj kolekciji. Vez se radi bodom pokrstica prema uputstvu na šemama. Veličinu jastučića možete prilagoditi izborom veličine boda. Svaku šemu možete da primenite za izradu slike, goblen bodom ili bodom pokrstica. Boje konca su obeležene uz šeme, ali ih možete birati i prema svojoj želji.

Prilog sa šemama, koji možete preuzeti, dat je u PDF format ispod posta.


Leave a Reply