Svetlucava dugmeta i broševi kao ukras

Svetlucava vežena dugmeta i broševi su veoma upečatljiv modni detalj. Vez je inače modni detalj koji je skoro uvek u modi. Njime se ukrašavaju kostimi, jakne, bluze, torbe, pojasevi … Naročito je upečatljiv vez sa svetlucavim detaljima, perlama, šljokicama, ukrašen srebrnim i zlatnim nitima konca.

Ovakav vez je naročito lep detalj ako se izveze na dugmetima ili broševima. Za to su naročito pogodna dugmeta presvučena materijalom, tako da možete iskoristiti i neka stara dugmeta. Na velikim primercima možete izvesti i neki minijaturni motiv, kao što vidite na priloženim slikama. Ako vezete perlama, obavezno za prišivanje koristite čvršći konac u istoj boji kao osnova za koju prišivate perle. Šta sve možete da izvezete prikazano je na priloženim slikama.

Ako nemate originale za presvlačenje, možete kupiti mesingane ili plastične kalupe za dugmeta i sami ih presvući odgovarajućim materijalom. Način presvlačenja prikazan je na slici desno. Iskrojite krug od materijala nešto veći od kalupa, profircajte ivični deo i čvrsto materijal skupite koncem, a zatim poleđinu dugmeta čvrsto obradite bodom za štepovanje. Na ovaj način možete napraviti dugmeta odgovarajuće veličine, koja možete iskoristiti ne samo za izradu ukrasnih dugmeta, već i za izradu broševa i naušnica. Tako urađen nakit je skoro uvek u modi, a pogotovo tokom letnje sezone.

Ako volite cvetne motive možete izvesti razne motive cveća odgovarajućim koncem u boji i uskim satenskim trakama. Oni koji vole klasiku, mogu izvesti minijaturnu goblen sliku. Svi ovi motivi mogu da posluže za ukrašavanje abažura, torbi, džins odeće, jakni, jastučnica i još mnogo toga, što ćete vi otkriti sami.


Leave a Reply