Žakard motivi i vez na pletenoj odeći

Žakard motivi i vez su dobar način da ukrasite pletenu odeću ili da ih primenite kod izrade pletenih prekrivača. Žakard bordure obično se primenjuju kod žerse pletenja (sve petlje parvo) u kombinaciji više skladnih boja. Pri tome možete birati boje koje su u trendu ili ih kombinovati prema svome ukusu.

U prilogu uz post je 12 šema za izradu u nijansama žute, narandžaste, oker, cimet, terakota boje i svi braon tonovi boja ili u kombinaciji nijansi ljubičaste, žute, narandžaste i bež boje. Možete ih izraditi kao što je prikazano na slikama ili napraviti svoje kombinacije. Pletene pamučne bluze i prsluci su skoro uvek u modi, pa ove šeme možete iskoristiti kao modne detalje.

Drugi način da ukrasite pletene odevne predmete je vez. To možete uraditi na dva načina: vezom po petljama prema šemi ili iscrtavanjem motiva na gazi, koja se zatim prifirca na pleteni deo gde želite izvesti motiv. Nakon urađenog motiva niti gaze se pažljivo izvlače vertikalno i horizontalno. Na ovaj način možete uraditi i motive poksticom prema šemi.

U prilogu je i nekoliko motiva za klasični vez i vez pokrsticom. Motive možete vesti vunom ili pamučnim koncem, u zavisnosti od osnove (debljine pletenog odevnog predmeta). Žakard motivi su većinom u etno stilu ili prilagođeni deci.


Leave a Reply