Trebate li zaista oprati baš svu hranu? Svi znamo da namirnice pre upotrebe treba oprati, kako bismo prevenirali pojavu raznoraznih bakterijskih i drugih infekcija. To se uglavnom odnosi na sveže namirnice, a naročito voće i povrće. A kako pravilno tretirati ostale namirnice, uključujući i one već obrađene i upakovane?
Proizvodi koje kupite u trgovini su sigurni, ali to ne znači da ih baš nikada ne morate oprati. Ostale namirnice, koje nisu upakovane, takođe zahtevaju različite tretmane, kada je higijena u pitanju. Destilirana ili hladna, čista voda iz slavine, je uglavnom sasvim dovoljna, ali nije uvek neophodna, a pnekad je čak i štetna.
Preporuke stručnjaka za tretman namirnica

Preporuke stručnjaka za tretman namirnica, kada je pranje u pitanju:
Perad – Sirova piletina je ljigava kada se izvadi iz pakovanja i želite da je operete. Ali, prema savetima stručnjaka, sigurnije je uništiti bakterije termičkom obradom. Prema nekim studijama, ljudi koji peru sirovu perad pre pripreme obroka imali su nakon toga u 60% slučajeva bakterije u sudoperu, a 26% ih je prenelo bakterije na salatu. Meso peradi neophodno je oprati samo ako ima tragove mehaničke prljavštine, onda kada nije adekvatno upakovano i čuvano.
Pripremljeno povrće – Za razliku od smrznutog, koje nikada ne treba prati, sveže pripremeljeno i upakovano povrće treba tretirati prema deklaraciji.Ako na vrećici piše da je povrće prethodno oprano, nema potrebe da ga još jednom provlačite kroz vodu. Pripremljeno povrće prolazi kroz sistem trostrukog pranja kako bi se uklonili prirodni ostaci i nečistoća. Oprati ga morate jedino ako je upakovano bez prethodne obrade.
Jaja – Neposredno pre nego što kokoška snese jaje, ljusku prekriva tanka opna. Ona štiti njegove sićušne pore od bakterija. Komercijalni proizvođači jaja čiste jaja na način da taj sloj ostane netaknut. Pranje jaja kod kuće ne uklanja klice; umesto toga ih pušta unutra. Jaja uvek držite u frižideru i dobro ih skuvajte.
Crveno meso – Ne možete oprati sve bakterije sa crvenog mesa. Neke su duboko u vlaknima. Sve što se odstrani unakrsno će kontaminirati vaš sudoper i sve u njemu. Najsigurniji način da ubijete sve bakterije na crvenom mesu je termička obrada na temperaturi od najmanje 145 stepeni.
Pečurke – Sa jedne strane, preporučeno je da operete sve proizvode na kojima u deklaraciji ne piše da su obrađene. Sa druge strane, pečurke su male spužve koje usisavaju vodu, a uz to i neke bakterije. Umesto toga, očistite gljive koje ste kupili u trgovini vlažnom krpom. Ako gljive sakupljate u divljini, potopite ih u slanu mlaku vodu na 30 minuta. Zatim isperite čistom vodom dok sva prljavština ne nestane.
Riba – Riba je u istoj kategoriji kao i perad i crveno meso: ako je operete, rasejaćete bakterije po kuhinji. Umesto toga, termički je obradite. Jedini izuzetak od ovog pravila su školjke, ostrige i dagnje koje dobijete sveže. Možda će im trebati ispiranje kako bi se rešili peska i prljavštine.
Pasta – Nema razloga da ispirate testeninu, pre nego što je skuvate ili nakon toga. Neki ljudi ispiraju testeninu nakon što je skuvana kako bi uklonili deo skroba, ali to otežava prijanjanje sosa za rezance.
Dinja, krastavci i slično povrće – Dinje i krastavci rastu na tlu, pa su svuda po njima štetočine i mikroorganizmi iz prljavštine i gnojiva. Dinja posebno ima hrapavu koru, koja zadržava bakterije. Pažljivo ih operite neposredno pre nego što ih narežete, kako ne biste razneli bakterije sa kore na sredinu.
Žitarice – Većina žitarica koje kupite prolazi kroz preradu i stabilna je na polici. Nema sigurnosnih razloga da ih perete. Ali neke su prilično prašnjave, pa ako ih želite isprati, slobodno to uradite.
Pasulj – I sušeni i konzervirani pasulj su sigurni bez pranja, ali nećete pogrešiti ako sa njega operete prašinu. A ako isperete pasulj iz konzerve, možete u proseku smanjiti količinu natrijuma za gotovo polovinu. Na primer, konzerva neoceđenog pasulja ima 327 miligrama natrijuma. Ako ga isperete i ocedite, imaće 164 miligrama.
Konzervirana pića – Tu je izbor vaš. Ako ste zabrinuti šta je moglo dodirnuti limenku pre nego što stavite usne na nju, dobro operite njen vrh. U ovom slučaju je u redu koristiti sapun, jer limenke nisu porozne.
Kako oprati prehrambene proizvode
Prvo operite ruke toplom vodom i sapunom. Potopite voće i povrće na minut ili dva u vodu, a zatim ga isperite pod mlazom, kako biste smanjili šanse da se razbolite. Koristite čistu, hladnu vodu za pranje proizvoda i osušite ih papirnim ubrusom. Koristite četku za povrće na proizvodima sa debelom korom, kao što su jabuke i dinje. Karfiol, brokoli i zelenu salatu potopite 2 minute u hladnu vodu, zatim isperite pod mlazom i stavite u cediljku da se prosuši. Nežne bobice stavite u cediljku i poprskajte ih destilovanom vodom neposredno pre upotrebe.
Preporuke su jasne – Trebate li oprati svu hranu? Dakle, neke namirnice nije neophodno prati. Ali je važno nakon pripreme hrane temeljno oprati upotrebljeno suđe i pribor, a ruke i pre i nakon toga oprati mlakom vodom i sapunom.
Leave a Reply