Korisna priča o maslinkama

Priča o maslinkama je tema ovog posta, a vrlo je korisna i poučna. Maslinke se u mediteranskim zemljama smatraju pravim kulinarskim blagom. U Italiji ne postoji ni jedno jače regionalno jelo u kome maslinke nisu zastupljene, bar na neki način. Slično je i u obližnjim mediteranskim zemljama.

Maslinovo ulje
Hladno ceđeno maslinovo ulje

U Italiji svaka oblast ima svoj regionalni varijetet. Tako u Umbriji raste zelena maslinka, velika i pogodna za punjenje. U Pulji se cene velika i mala zelena maslinka, dok je u Liguriji najpoznatija zelena maslinka srednje veličine. Na Siciliji uspevaju i zelena i crna maslinka, koja se najčešće koristi za proizvodnju maslinovog ulja.

Maslinke možete koristiti za roštilj ili kao dodatak jelima i salatama. Iako su prilično kalorične, maslinke su zdrave zbog prisustva vitamina B i mineralnih soli (gvožđa, kalijuma, fosfora ..), tako da je vrlo korisno njihovo umereno konzumiranje.

Osobine i distribucija maslinki

Mnogi ne znaju da se 90% maslinki prerađuje u ulje, dok je samo jedan mali procenat namenjen za jelo. Takođe se pogrešno veruje da postoje dve vrste maslinki, crne i zelene. U suštini, boja maslinki varira u zavisnosti od stepena zrelosti ploda, koji je prvo žut, pa crven kao vino, zatim ljubičast i na kraju crn. Druga podela se tiče veličine. Male maslinke najčešće idu u preradu za ulje, dok su one velike, koje se lako beru između septembra i okotobra, najpogodnije za konzerviranje.

Većina maslinki koje stižu na našu trpezu prošle su kroz process konzerviranja. Uobičajeni metod je držanje u slanoj vodi, a zatim se koriste maslinovo ulje, sirće, prirodno sušenje na vazduhu i suncu ili sušenje u rerni. U prodavnicama se mogu naći maslinke u teglama ili vakuumiranim plastičnim kesama. Važno je znati da se tegle čuvaju na sobnoj temperturi maksimum 3 godine, a za razliku od tegli kese se čuvaju najduže godinu i po dana. Maslinke koje se kupuju na meru najbolje će sačuvati boju i ukus ako se stave u tegle sa vakuumiranim zatvaračem, sa malo vode i soli ili ulja. U tom slučaju se čuvaju u frižideru do dve nedelje.

Hranljiva i kalorijska vrednost maslinki

Maslinke su pravi koncentrat hranljivih sastojaka i njihova kalorijska vrednost nije zanemarljiva. Ali, postoje razlike među raznim vrstama: 100 gr prerađenih zelenih maslinki imaju oko 249 kalorija, crne oko 287, dok konzervirane maslinke u slanoj vodi imaju oko 518 kalorija. Maslinke sadrže vitamin B i mineralne soli, kao što su gvožđe, kalijum, fosfor i so – zbog koje se savetuje oprez osobama sa visokim arterijskim pritiskom.

Maslinovo ulje i njegova blagotvornost

Maslinovo ulje je najvažniji proizvod koji se dobija preradom maslinki. Nauka danas potvrđuje on što su Grci oduvek znali – maslinovo ulje prija zdravlju i mladalačkom izgledu. Danas se zna da maslinovo ulje produžava život, štiti od bolesti i neguje kožu. Maslinovo ulje brine o predivnoj mekoći kože, jača imunitet i štiti od opasnih bolesti.

Maslinovo ulje snižava loš LDL holesterol, a tajna leži u prostim nezasićenim masnim kiselinama maslinovog ulja, kojih u proseku ima između 55 i 90%. Svojim specifičnim dejstvom one štite telo od zakrečenja arterija i srčanih oboljenja i na taj način produžavaju dužinu života.

Pozitivan sporedni efekat je taj što biljni sastojci fenoli, kojih ima u maslinovom ulju, brinu da se krvni sudovi posle masne hrane prilagode promenama u krvotoku. Krvni sudovi se zahvaljujući tome šire i dolazi do bolje cirkulacije.

Ako želite da kupite maslinovo ulje visokog kvaliteta, potražite natpis “ekstra devičansko maslinovo ulje”. To znači da ulje prilikom proizvodnje nije prerađivano ni zagrevano i da sadrži dragocene masne kiseline. Pri tome količina uljne kiseline je ispod 0,8%, dok su miris i ukus besprekorni. Ukus maslinovog ulja veoma se razlikuje u zavisnosti od vrste. Ako niste sigurni koje vam najviše prija, isprobajte manja pakovanja raznih proizvođača.

Savet za zdravu užinu
Sendvič sa maslinama
Zdrav sendvič

Zdravo i ukusno: Ako osećate glad između obroka, a ne znate šta da jedete za užinu, uzmite šnitu belog ili integralnog hleba, zagrejte ga u rerni i namažite maslinovim uljem; posolite i stavite tanke kolutove paradajza. Uz to pojedite nekoliko svežih maslinki.

Leave a Reply