Ručno rađene venčanice iz mašte

Ručno rađene venčanice iz mašte su nešto što zapravo nikad nije ni izlazilo iz mode. Prošlo je vreme širokih, krutih venčanica od veštačkog materijala u kojima se mlade nisu osećale prijatno ni komotno. Mnogo bogatije vreme pročistilo je razne marketinški naduvane stilove i u prvi plan isturilo jednostavne, lepe, meke, od prirodnih materijala rađene venčanice, bogato ukrašene ručnim radom. Baš kao što je to nekada bilo u tradiciji mnogih naroda sveta, a i sada opet postaje veoma aktuelno.

Izrada heklanih venčanica
Heklane venčanice

Bogate, skupe venčanice majke su čuvale za svoje kćerke ili bake za unuke, za hjihovo venčanje. I one su bile uvek lepe i moderne, a simbolisale su siguran i trajan brak, baš kao što je bio i njihovih roditelja. Takve priče ste možda i vi čuli od svojih starijih. To je bilo vreme kada se poznavao najbolji kvalitet, vreme kada se racionalno i mudro živelo i negovala tradicija. Kada se čuvena marka nije mogla stvoriti novcem, već samo posedovanjem stvarnog kvaliteta.

Danas često poznata marka nekog robnog proizvoda u čiju reklamu je uloženo mnogo novca, može biti obmana i samo oni koji ne znaju šta čini pravi kvalitet proizvoda ističu marku. Zato razmislite pre nego što krenete na put u beli svet da kupite svoju venčanicu iz snova sa markom nekog poznatog kreatora. Nemojte bacati novac, jer on će vam u braku i te kako trebati.

U prilogu ovog posta su predstavljena dva sasvim jednostavna modela heklanih venčanica, koje uz pomoć veštih čipkarica ili sami možete napraviti, ako imate vešte ruke. Ako baš hoćete, ovakvu venčanicu možete da poručite u nekom butiku koji je spreman da udovolji vašoj želji. Ujedno saznaćete i cenu koja sigurno neće biti obična. Ovakve venčanice su u Italiji, zemlji mode, veoma skupe. Zašto da je kupite, ako imate pomoć ili vešte ruke i možete da je napravite tačno po svojoj meri. Verujte, bićete u njoj prelepi i zapaženi, a tek pohvale o vašoj spretnosti, umeću i ostalom koje ćete dobiti na početku bračnog života, što je dobar podsticaj za dalje.

Venčanice u etno stilu

Neke mlade dame više vole vez i biraju venčanice u etno stilu. Jednu sam srela u svom komšiluku …birala je izričito baš takvu, sa vezom i u etno stilu. Venčanice u etno stilu mogu izgledati takođe božanstveno. U prilogu posta su detalji za izradu jedne takve, u veličini br. 36.

Venčanice sa vezom
Veženi etno detalj

Ne može se svaka mlada venčati u živopisnoj seoskoj crkvi. Ali, svaka mlada može ispuniti svoj san o venčanju u folklornom stilu, koji je trenutno vrlo u modi. Marama za glavu sa veženim motivom kasnije se može koristiti kao ukrasni šal, a ovde zamenjuje veo.

Suknja iz 6 delova sa folklornim motivom i kratkom elegantnom jaknicom sa faltama na prednjem delu čine prelep, jednostavan kostim. Uz njega idu odgovarajuće, ne previsoke, cipele sa potpeticom. Ovaj kostim je dovoljno prilagodljiv da ga možete nositi još dugo nakon vašeg najlepšeg dana, u raznim prilikama.

Motiv veza nije originalan, jer se mora posebno naručiti, ali je dato nekoliko sličnih motiva koje možete primeniti ili pronaći neki drugi po važem ukusu. Ako birate motiv rađen bodom pokrstica, a niti tkanja nisu pravilne, možete ga uraditi preko fiksirane, zategnute gaze na mestu aplikacije. Niti gaze se kasnije pažljivo izvuku ispod urađenog motiva veza.


Leave a Reply