Mekana heklana lutka od vunice

Heklana lutka od vunice je mekana, praktična i dugotrajna igračka, koja će sigurno obradovati vašu devojčicu. Ovakva lutka može da se stavi u džep, a ne žulja ni u krevetu ni u rancu. Osim toga relativno je jeftina i nije zahtevna za izradu.

Heklana lutka od vune 2
Heklana vunena lutka

Danas više nego ikad važi – ono što je napravljeno kod kuće i sa ljubavlju je mnogo vrednije od onog što se samo kupi. Ovakva domaća lutka će mnogo više obradovati vaše dete, a i vas. Hekla se samo glava, a telo i udovi su od usukane vune. Lutke za veće devojčice mogu imati oči od perlica ili dugmadi, a za manje devojčice izvezite oči od konca. Za rad će vam biti potrebna svetla vuna, vata ili seckani sunđer (kao ispuna za glavu) i igla za heklanje. Ova lutka ima veoma tanko telo, zato joj napravite haljinicu koja će je optički proširiti i povećati.

Potreban material: Ostaci obične vune (bez čvorića i ukrasnih efekata), od čiste ili mešane vune sa veoma malo vlakana druge vrste u beloj ili bež boji, za ispunu glave vata (ili seckani sunđer za jastuke, parčići belih krpica i sl.), zatim krpice od raznih materijala, mašnice i konac za haljinice, konac za vez (oči i usta) ili dugmići i perlice.

Izrada lutke od vune i odeća za nju

Prvo isheklajte glavu kratkim stubićima. Počnite omčom od tri vezane petlje i heklajte u krug. Na početku, na svaki stubić iz prethodnog reda heklajte dva kratka stubića, postepeno dodajte srazmerno stubiće, na taj način ćete dobiti poluloptast oblik prečnika oko 8 cm. Zatim oko 3 cm heklajte ravno, bez dodavanja, a posle toga počnite sa oduzimanjem, kao što ste radili na početku. U drugom redu izostavite 3 ili 4 stubića, a u narednim redovima 5 do 6 stubića, eventualno prema potrebi – sve dok glava ne dobije oblik lopte.

Na vrhu ostavite otvor, dovoljno veliki da kroz njega možete da provučete palac. Glavu delimično napunite ispunom. Isheklajte 5 cm dugu cev za vrat lutke i završite sa heklanjem. Ostavite oko 2m dugu nit vune za prišivanje glave uz ostale delove.

Dužina i debljina ruku i nogu je proizvoljna, ali lutka čija je dužina od vrata do vrha nogu jednaka obimu glave, deluje najskladnije (tzn. ako lutka ima obim glave 26 cm, i dužina tela sa nogama trebalo bi da iznosi 26 cm). Za svaku nogu se koristi više niti vune duge 1 m – uvrteti ih zajedno i tako napraviti noge. Za ruke bi trebalo koristiti vunu dužine ¾ m. Ruke bi trebalo da budu tanje od nogu i zato za njih treba upotrebiti za 1/3 vune manje. Noge i ruke sa atrane privezati za vrat i dobro zategnuti. Krajeve vune koji štrče ugurati u vrat i glavu lutke i glavu dopuniti da bude sasvim puna.

Telo lutke prišijte uz vrat (glavu) i vrat veoma čvrsto omotajte vunom. Telo prošijte ravnim bodom, izvezite oči i usta (ako je lutka namenjena većoj deci, možete da zašijete dugmeta). Zatim pripremite kosu, koja se pravi od niti vune dugih 50 cm. Vunu iglom za heklanje što gušće uvlačite i pravite čvorove kao za rese (froncle). Kosu zatim očešljajte retkim češljem, isecite da bude ravna i mašnom vežite u rep.

Haljinice sašijte od raznih krpica, a ta kreacija je prepuštena vašoj mašti.

Leave a Reply