Slatkiši za Dan zaljubljenih

Torta sa srcima 1
Torta sa srcima

Slatkiši za Dan zaljubljenih su skoro neizostavan poklon, a naročito čokolada. U mnogim evropskim zemljama organuzuju se velike proslave na ulicama i trgovima, na kojima proizvođači slatkiša poklanjanju mladima svoje proizvode.

Ovaj dan ne može se zamisliti bez slatkiša. Zato je ovde priložen jedan recept za jednostavnu tortu u obliku srca, kojom možete iznenaditi i obradovati vaše najdraže. Kažu da je ljubav slatka kao torta, a ova je baš prikladna za taj dan.

Torta sa srcima

Potrebno je: 225 gr butera ili margarina (omekšanog), 110 gr šećera u prahu, 3 veća jajeta, 220 gr brašna (prosejanog), 1 ½  kašičica praška za pecivo, so, 1 ½  kašičica ekstrakta od vanile, 3 kašike pekmeza od kajsija (ili buter krema), 600 gr marcipana, 450 gr šećerne paste, jestivi lepak, srebrne ukrasne kuglice, roze mašna ili traka, daska ili tacna za tortu u obliku srca i pleh u obliku srca.

Predlog: Švajcarski buter krem za filovanje 250 gr (ili po vašem izboru).

Priprema: Namastite i obložite pleh u obliku srca prečnika 28 cm, unapred zagrejte rernu na 180 stepeni. Umutite buter (ili margarin) sa šećerom, da bude kremast i lagan. Postepeno dodajte jedno po jedno jaje, muteći dok smesa ne postane kompaktna. Pomešajte sa smesom brašno i prašak za pecivo pomoću velike kašike i na kraju dodajte vanilu. Sipajte masu kašikom u pleh i pecite 1 sat i 25 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo dobro ispečeno.

Pečeno testo ostavite da se ohladi neko vreme u plehu, pa zatim prebacite na žičanu podlogu, da se savim ohladi. Premažite tortu glazurom od rastopljenog marcipana ili sa 3 kašike pekmeza, a zatim prekrijte tortu marcipanom. Ostavite je da se suši 12 do 24 sata.

Obojite 2/3 šećerne paste svetlo roze bojom, razvijte u koru i njome prekrijte tortu. Pre postavljanja kore od šećerne paste, tortu možete četkicom premazati voskom. Ostatak šečerne paste čuvajte u plastičnoj kesi.

Izmerite tortu dijagonalno po sredini i sa strana, zbog dužine traka. Obojite ostatak šećerne paste roze bojom i razvijte traku odgovarajuće dužine da njome prekrijete tortu. Isecite traku širine 7,5 cm, a zatim je uzdužno isecite na nekoliko tanjih traka. Obeležite lenjirom kose linije sa istim razmakom po torti, počevši od sredine torte. Pređite lepkom po linijama po sredini i sa strane, zatim svaku traku postavite na lepak i pažljivo pritisnite. Obložite trakama površinu torte, kao što vidite na slici, sa razmakom od 2,5 cm. Isecite trake u ravni sa donjom ivicom torte i sačuvajte ostatak paste.

Postavite tortu na dasku koju ste prekrili ili belim flis papirom ili belom šećernom pastom. Razvijte ostatak roze šećerne paste i malom modlom vadite oblike srca različitih veličina. Oko torte rasporedite manja srca, a veća srca stavite na tortu. Modlom izvadite nekoliko većih srca, a zatim manjom modlom manja srca i zalepite ih na veća srca. Ostavite srca da se stegnu, jer treba da stoje uspravno na torti. Kad se stegnu rasporedite ih na sredinu torte i učvrstite lepkom. Na kraju dodajte srebrne kuglice na srca na dasci.

Savet: Tortu pre dekorisanja možete nafilovati i buter kremom sa ukusom ruma, kafe, vanile ili nekog likera po želji.

I evo ga, jedinstven poklon za Dan zaljubljenih iz domaće radinosti.


Leave a Reply