Rišelje ili kraljevski vez

Rišelje ili kraljevski vez nije uzalud dobio takvo ime. To je romantični starinski vez za znalce koji cene vrednost ručnog rada. Nekada se radio na dvorovima, radile su ga i kraljice i dvorske dame u dokolici. Nekada se radio isključivo ručno, a danas se može raditi i na šivaćoj mašini. Kao rezultat dobijaju se divni čipkani motivi za miljee, stolnjake, odeću i sl. Ovakvi radovi  se po lepoti i prefinjenosti mogu smatrati umetničkim delom.

Ovaj šupljikavi vez je u stvari kombinacija obrađenih veženih motiva koji se nakon toga isecaju, a često su i u kombinaciji sa klasičnim vezom. Radi se najčešće na finom belom pamučnom platnu sa belim koncem za rišelje vez. Mada postoje i kombinacije kada se šupljikavi motivi obrađuju koncem u boji ili se klasični deo motiva izrađuje koncem u bojama.

Za ovu vrstu veza postoji bezbroj šema i mnogo kombinacija, pogotovo u današnje vreme. Prvo što je potrebno uraditi, to je precrtati šemu na platno. Pre pristupanja izradi nabavite đerđef na koji ćete zategnuti platno, jer se tako dobija puno kvalitetniji rad.

Bodovi za izradu šupljikavih motiva

Bodovi koji se koriste za izradu šupljikavih motiva su: pripremni bod prošivanja, bod obameta i pređice kojima se popunjavaju šupljine motiva. Širinu obametnog boda diktira šema rada, a punoću određujete po vašoj želji (2,3 ili 4 niti konca). Isto pravilo važi i za pripremni bod. Što više niti upotrebite, to će vez biti puniji. Pređice su niti koje se veziju za unutrašnje rubove šupljikavog motiva i označene su u nacrtu šeme .Izrađuju se odmah prilikom prošivnog boda, a tek nakon toga se obrađuju bodom obameta glavne konture motiva.  One takođe mogu biti deblje ili tanje. Deblje se obično rade od dve niti konca i obrađene su bodom obameta, dok su tanje urađene od jedne niti obrađene bodom konopca (kordonet). Sve ovo u velikoj meri zavisi od šeme koju birate za rad. Veće šupljikave površine zahtevaju deblje pređice i obrnuto, mada to nije striktno pravilo.

Uglavnom uz šemu dolazi i direkcija, ili se oslonite na svoju vlastitu procenu. Sitne rupice, ako ih ima, se izrađuju malo drugačije. One se pre obrade proseku u sredini krstasto. Ako su spojene u nizu, takođe se izrađuju malo drugačije. Mogu se obrađivati bodom obameta ili bodom konopca (kordonet). Platno ispod šupljikavih motiva se iseca oštrim makazicama tek kad je rad gotov. Ispod je prikaz rada u slikama.Rišelje komadi (miljei, stolnjaci itd.) se najčešće obrađuju langet lukovima, ali mogu se upotrebiti i druge kombinacije, kao što je heklana čipka i sl. Uradite kompletno lukove bordure bodom obruba, pa tek onda isecite platno na 2-3 mm tik do bordure. Zatim nežno iščupkaje prstima ostatak platna i na kraju fino obrežite preostale sitne niti. Za ovo će vam trebati dobre makaze (oštre).


Izrada langet lukova

Izrada višestrukih pređica je malo komplikovanija i za nju je priložen slikovni prikaz ispd.


Izrada višestruke pređice

Što se tiče dodatnog klasičnog veza u kombinaciji sa rišeljeom, može biti upotrebljen bilo koji bod za klasičan vez, ali se najčešće koriste plosni ispupčeni bod i bod za iglom.

Dodatak: Motiv srca sa šemom za izradu rišelje tehnokom.


Leave a Reply