Kaločanski šareni vez

Kaločanski šareni vez je veoma omiljen u mom kraju, a i na drugim prostorima. Kaloča je inače gradić u Mađarskoj, otprilike na 70 km od graničnog prelaza Santovo –  Bački breg u blizini Sombora. Iz raznih razdoblja postoji nekoliko vrsta ovog veza, a šareni je najnovija, najpoznatija i najrasprostranjenija verzija. Nije baš najjednostavniji za izradu, a boje su sasvim određene kao i pravac boda.

Uz jednu priloženu šemu pokušaću vam opisati rad. Ako sledite uputstva, moći ćete uraditi lepe i vredne komade, a rad je na neki način specifičan. Za vez se, osim boda za iglom, koristi isključivo plosni bod, što uglavnom svi znaju da rade. Specifičnost je u tome da se radi veoma gusto, i to ne samo bod do boda, nego ni između latice se ne sme videti tkanina, ni ako rad okrenete prema svetlu. Moj predlog je da na jednom motivu vežbate, sve dok vam ne uspe. Zato je dobro početi sa manjim komadima. Ali ni kasnije nemojte biti zadovoljni poluuspehom, nikad ništa ne ostavljajte pegli da ispravi, jer nedovoljno gust rad je veoma ružan. Lepotu ovom radu daje baršunast efekat, a to se može postići samo odgovarajućom gustinom bodova.

Šta još trebate znati o izradi:

  • Materijal je šifon ili laneno platno, belo, sivo, crno
  • Ivica je isključivo cakna, i to bela – nije u boji!
  • Ne radi se šatiranim koncem
  • Motivi su poljsko i baštensko cveće. Kompozicija se sastoji od manjih i većih cvetova, ali motivi se koriste i pojedinačno.
  • Drška i čašica je tamnozelena. Ako je list širok, deli se na dva dela: polovina bliža cvetu i dršci je tamnozelena, spoljna polovina je svetlozelena. Ako je list kopljast, uvek je svetlozelen. List koji je okruglastiji, ali se ne deli na dva ili tri dela, uvek je tamnozelen. Ako se deli na tri dela, sredina je tamnozelena.

Evo opisa za nekoliko cvetova od ukupno više od 200 vrsta koje se mogu naći u raznim kompozicijama:

Ruže – Latice mogu biti roze ili crvene. Gde se latice uvajaju, boja je tamnija. Prašnici su žuti, njihove peteljke zelene.

Đurđevak – Na svetloj podlozi je plameno crven, na crnoj je beo.

Zvončica – Radi se sa dve nijanse žute ili plave boje. Prašnici su u prvom slučaju bordo boje, a u drugom žute.

Hrizantema – Radi se sa dve nijanse roze boje. Latice su u sredini tamnoroze, okolo svetloroze. Ako ih ima više u kompoziciji, može i  obrnuto. Ispod prašnika se ne popunjava.

Jorgovan – Koristi se svetlo lila ili srednje lila boja. Sredina je narandžasta, tamno lila i srednje žuta.

Spomenak – Radi se svetloplavom bojom, sredina je tamnožuta. Isključivo 6 latica!Leave a Reply