O životu na odloženo

Šta kažu stručnjaci o životu na odloženo ili produženom pubertetu?

Stav o tome da je adolescentni period normalno razvojno vreme za upoznavanje i preispitivanje vlasitih potencijala, uticao je i na dužinu njegovog trajanja. U našim uslovima produžavanje trajanja puberteta je u direktnoj korelaciji sa sociokulturalnim i ekonomskim faktorima. Raste dužina studiranja,kao zbog nemogućnosti zaposlenja, tako i zbog nespremnosti odvajanja od primarne porodice.

Adolescencija

Večiti studenti često ostaju adolescenti i do kraja treće decenije, pa i duže. Produžetak studija je efektan način da se maskira nespremnost za donošenje životno važnih odluka. Nije retko da se produžavanjem studija izbegava ne samo odvajanje od roditelja, već i ostvarivanje  zrelijih partnerskih odnosa. Pozicija akademskog gradjanina u povoju, obezbedjuje dovoljno psihološke stimulacije i zadovoljstva da bi se očuvala narcistička slika o sebi i sopstvenim kapacitetima. Uvek se nadje i neka dobra racionalizacija, u ovom slučaju “Što je brzo,to je i kuso.”

Ljubav je slobodna, a dede i bake više vole da ljuljaju unučad, nego da rodjenu decu izbacuju iz kuće. Baka servis je dominantan način zbrinjavanja adolescentnog podmlatka. Predvidivi mogći ishodi u ovako komplikovanoj zajedinci daju se naslutiti i bez prethodnog psihilioškog znanja: ili će porodica funkcionisati kao Koza nostra, ili će se porodični odnosi dovesti u haos i na na kraju raspasti.

Kod žena obično postoji fantazija o uspavanoj lepotici, koja će čekati princa da je probudi iz letargije, a dotle će životariti i odlagati sve važne odluke. Kod muškaraca u produženoj adolescenciji mnogo je izraženije probatorsko ponašanje. Do suočavanja sa stvarnošču obično dolazi tzv. sticajem okolnosti. Socijalni život večitih adolescenata teži hroničnom izbegavanju dosade, uz neprekidno traganje za novinom i spoljnom stimulacijom, u odsustvu unutrašnjeg zadovoljstva i samopoštovanja. Kukanje nad sobom nije samo omiljeni nacionalni sport, već i okupacija mnogih večitih adolescenata.

Kao i svaki vid psihološkog funkcionisanja, produžena adolescencija ima svoje mane i prednosti.

U nedostatke produžene adolescencije spadaju:

  • Nesposobnost da se preuzme odgovornost za osmišljavanje vlastitog života (ljudima se život dogadja, umesto da ga žive).
  • Regresija na ranije razvojno normalne oblike funkcionisanja (mator čovek, a ponaša se kao petogodišnje dete).
  • Transgeneracijiski hendikep (svaka nova generacija je još gore adolescentna.

Prednosti produžene adolescencije su:

  • Stalna potreba da se sopstvene snage i realnost preispituju.
  • Život (diskoteke nisu samo za one do 20 god.).
  • Radoznalost (traganje i čežnja za suštinskom novinom u životu).

Suština bi bila nekako integrisati pozitivne i negativne aspekte produžene adolescencije. Studiranje često jeste besmisleno, jer postoje i prečice, ali ja sam ga započeo/la pa ću ga i završiti. Brak jeste forma, ali je za sada najbolji model podizanja deteta prisustvo dva zrela roditelja suprotnog pola. Nemam para za novi provod, što nije razlog das se dobro ne provedem u starom delu svog stana, uz muziku,stare prijatelje  i dugogodišnjeg momka/devojku. Uspavani lepotani i lepotice ne čekaju na princezu/princa, već na smrt (bajka je prevara). Svakog dana dajte sebi reanimaciju (Živ sam i dobro je što je tako – šta mi nedostaje da bih time bio zadovoljan?).

Postoji jedan trik, koji se zove sećanje na smrt. Setite se svakog dana kako vas sutra ne mora biti, zažalite što traćite životno vreme, ali se zaista trudite da živite svaki dan kao da vam je poslednji.

Odlomci iz izlaganja Krize partnerstva

Psiholog i psihoterapeut Aleksandra Janković-Sajkov

Naš osnovni životni zadatak je produženje vrste, jer bez života sve ostale stvari ne bi ni postojale.

Leave a Reply