Autorske umetničke slike

Šta treba da znate pre nego što kupite umetničku sliku?

U današnje vreme, prosečan kupac mnogo više pažnje posvećuje pažljivom odabiru televizora, telefona ili nekog drugog uređaja nego umetničkim delima.

Umetničke slike
Izložba na otvorenom

Pored provere originalnosti dela  što se uvek podrazumeva kao uslov, o čemu bi još trebalo da razmislite pre nego što kupite sliku.

1. Da li vam se slika svidja?

Ukoliko sliku kupujete za sopstvenu kolekciju ovo je prvo i najvažnije pitanje koje trebate sebi postaviti.

Kada cenite sopstveni vizuelni utisak  potpuno je nebitno šta će vam neko reći ili sugerisati odnosno kakvo je mišljenje raznih stručnjaka o slici. Pođite od toga da ćete to delo svakodnevno gledati i u njemu tražiti nove nijanse, linije, skrivene poruke i metafore. Kada je vizuelno rešenje u pitanju – verujte svom instinktu.

Najlepša stvar kod umetnosti je radost koju donosi svaki trenutak koji provodite u svom domu ispred omiljene slike.

2. Ne žurite sa kupovinom slike

 Kao što se dobrom romanu, filmu ili predstavi uvek vraćate, kvalitetno umetničko delo vas takođe tera da mu se uvek vratite i iznova ulazite u njegovo analiziranje. Velika umetnost ostavlja trajan utisak. Potražite delo koje vam drži pažnju i nakon što prestanete da ga gledate.

Veliki slikari se izdvajaju od ostalih između ostalog i po tome što kroz prepoznatljiv stil u delo unose svoju misao i poruku.

3. Galerija ili direktna kupovina?

Kada kupite sliku u galeriji, budite svesni da je galerista na njoj zaradio ponekad i duplo u odnosu na nabavnu cenu.

Da bi se izbegle visoke marže galerija, uvek je bolje napraviti lični kontakt sa umetnikom ili vlasnikom slike i dogovoriti cenu direktno bez posrednika.

4. Kvalitet materijala od koga je slika napravljena

Vrednost dela zavisi i od kvaliteta odnosno postojanosti materijala od kojeg je napravljena. Postojana ulja na kvalitetnim platnima mogu trajati i do 500 godina bez restauracije. 

Malo je poznato da su kvalitetna platna, boje i hartija za crtanje i do 10 puta skuplji od običnih i zato je jako važno sa kojim materijalima umetnik radi.


Autorska umetnička slika
Stara kuća – Ulje na platnu

Sombor je grad koji je iznedrio mnoge naše poznate slikare. U mom komšiluku živi jedna mlada dama, koja je prirodno nadarena za slikarstvo. Zapravo sada živi u Novom Sadu, a u Sombor dolazi povremeno.Završila je master studije pedagogije u Somboru. Slika iz hobija. Slikanje je njen omiljeni način izražavanja osećanja.

U galeriji ovog sajta ćete pronaći neke njene umetničke slike koje su na prodaju. Ukoliko želite saznati više o slikama kontaktiraje direktno autora slika

Leave a Reply