Dobrobit od korisnog hobija

Kakvo je zadovoljstvo i dobrobit korisnog hobija?

Na ovoj stranici možete pronaći gotove ručne radove i tutorijale za samostalnu izradu.Šta sam sve naučila da uradim  tokom života i kakvo je zadovoljstvo i dobit od korisnog hobija.. Postovi u kojima ćete pronaći kratka upustva i šeme, ako poželite da tako nešto uradite za sebe.Ako volite ručni rad, pretražite blog i katalog, saznaćete mnogo toga.

Pletenje vunom

Pletenje – joga za vaš mozak

Pletenje – misaona praksa meditacije i koncentracije, hobi koji zaokuplja milione žena širom sveta. Neurologija je priznala pletenje novom jogom, toliko je snažan uticaj ovog posla na zaljubljenike u njega.

Da li ste znali da ako pletete, barem 3 puta sedmično, vaš nivo anksioznosti i stresa se značajno smanjuje. To neverovatno deluje na emocionalnu sferu, smiruje je, i doprinosi dugo očekivanom osećaju ravnoteže.

‘’Nemojte razmišljati previše, samo počnite da pletete. Pletenje je kao vožnja bicikla kada vam jednom uđe u ruke, ne možete zaboraviti ovaj hobi.’’

Heklanje koncem

Heklanje kao meditacija

Heklanje odmara naš mozak, ubacuje nas u neki vid meditacije kada smo skoncentrisani na projekat i daleko od stresa i svakodnevnice. Naučnici su dokazali da heklanjem pospešujete rad mozga, tako da u starosti imate dobro pamćenje.

Na početku vam ovaj hobi može biti stresan, ali kad se uštosite postaje pravo zadovoljstvo i umetnost.

Opustite se , zabavite i pritom možete i zaraditi! Ima li bolje opcije?

Vez

Vez na bezbroj načina

Vez je veština i vrsta ručnog rada kojom se može ukrasiti tkanina, pomoću igle i konca (ponekad i finom žicom). Postoji više različitih tehnika vezenja, koje zavise od gustoće uboda, materijala kojim se veze (žica, biseri, perle..), ali je suština je uvek ista – da se po nekom uzorku ukrasi tkanina.

Bod linije,puni bod,grčki bod,pokrstica … platno,leakril,panama ….

Vezom možete ukrasiti bilo koji odevni predmet, stoljnjak, posteljinu,džemper … šta god poželite. Vez sa svojim živim bojama i uzorcima daje svežinu i jedinstvenost svemu na šta je aplikovan.

Kraljevski vez

Rišelje – Kraljevski vez 

To je starinski zanat koji se radi ručno ili na šivaćoj mašini, a kao rezultat dobijaju se divne šare, miljei, koje možemo videti na narodnim nošnjama širom Srbije. Ovakvi radovi  se po lepoti i prefinjenosti mogu smatrati umetničkim delom.

Na prostoru severa Bačke su se do današnjih dana održale tehnike belog veza, tzv. probijanica, toledo i rišelje, kog su od zaborava sačuvale vredne i vešte vezilje. Iako ih nema mnogo, njihov je entuzijazam doprineo da se očuva tradicija i potakne interesovanje kako onih koji kupuju odevne, ili druge predmete ukrašene belim vezom, tako i onih koji su zainteresovani da nauče ovu veštinu.

Gobleni rad

Gobleni umesto slika

Oni su možda najjedostavniji za izradu, ali zahtevaju dosta vremena i preciznosti. Ako želite da vaše zidove ukrasite u retro stilu ovo je pravi izbor za vas.

Bilo da su originalni Vilerovi ili štampani, pažljivo odabrani i uradjeni mogu biti dostojna zamena svakoj umetničkoj slici.

Uvek dolaze u paketu sa potrebnim materijalom i sredstvima za rad. Vama ostaje samo dobra volja i strpljene, da bi pronašli svoje mesto u vašem životnom prostoru.

Mačinsko čivenje

Šivenje kao zanat ili hobi

Šivenje je ogromna nauka i čestit, veoma naporan zanat. Ali ako imate želju i čvrstu volju možete naučiti i sami. Alat i pribor su skuplji, ali zato kad naučite šiti višestruko vam se isplati. Ja sam naučila iz Burde i Nove mode prateći uputstva. Možda neki komad i pokvarite ali budite uporni. Šila sam kompletnu gaederobu za sebe i kćerku godinama. Sad sam malo posustala, jer me vid polako izdaje, ali još uvek ponešto sašijem za sebe, decu i meni drage ljude.


Kursevi online

Ukoliko do sada to već niste učinili, od sada možete naučiti heklati i plesti i online. Pogledajte kako funkcionišu online kursevi heklanja i pletenja

Leave a Reply