Plavi safir – Dragulj carski

Plavi safir
Dragi kamen plavi safir

Plavi safir je nazvan i carski dragulj, a uobičajena boja za ovaj dragi kamen je plava. Njegove najlepše boje kao što su kašmir plava iz Indije i različak plava su veoma retke. Ali, postoje i safiri drugih boja: pink, narandžasti, žuti, zeleni i boje sleza. U stvari, svaki korund koji nije jako crvene ili plave nijanse zove se “pomodni safir”.

Safir se nalazi na mnogim mestima u svetu: Australija (tamnije nijanse), Šri Lanka, Mijanmar, Afrika, Tajland, Kanada, SAD. Neočekivano, otkriveni su i u Škotskoj. Raznobojne varijante su otkrivene na Šri Lanki i u Istočnoj Africi.

Na tržištu ima dosta veštački stvorenih safira. Veštački korund se proizvodi u velikom broju boja i nijansi, tako da može da simulira različito drago kamenje. Četem je napravio veštačke safire u plavoj, pink,zelenoj, purpurnoj i žutoj boji. Narandžasti ili “padparasha” safir je možda najvredniji dragi kamen kada mu je boja dobra, a najbolji imaju ružičaste odsjaje. I ovaj kamen je napravljen u veštačkoj varijanti (Četem i japanski Seiko). Žuti safir je takođe popularan i težak za prepoznavanje. Većina je, uključujući i zlatni safir, tretirana berilijumum, pa ih je najbolje izbegavati.

Postoje i prirodni bezbojni safiri koji nisu mnogo vredni, a koji se koriste kao zamena za dijamante. Postoji i veštački bezbojni safir, koji se koristi kao staklo za satove.

Postoji i zvezdasti safir. Boje ovog safira mogu biti plava, ružičasta, ljubičasta i braon, a posebno su upadljivi gotovo crni safiri. I ovaj safir se vrlo često falsifikuje.

Razlikovanje prirodnog od veštačkog safira

Teško je razlikovati prirodni i veštački safir ako nemate ogovarajuće instrumente. Ipak, uz pomoć lupe se mogu videti linije koje su kod veštačkih safira obično zaobljene, dok su kod prirodnih prave.

Zoniranje boja se javlja i kod prirodnih i kod sintetičkih safira. Prirodni safiri su najčešće dvobojni, svetlozeleno-plavi i tamno plavi. Četem je napravio ljubičasto plave i zeleno plave safire. Plavi veštački spinel i kobaltno staklo pokazuju crvene i ružičaste senke pod Čelsi folterom, dok su safiri prljavo zeleni. Providni plavi kamenčići koji pod filterom postaju crveni, narandžasti ili pink su sumnjivi. Ipak, neki safiri iz Šri Lanke mogu da budu crveni zbog čestica hroma.

Tamnije plavi tanzanit može da se pomeša sa safirom, ali njegova trobojnost ukazuje na to da se ne radi o safiru. Na žalost, tretiranje kamena toplotom može da ublaži ovaj efekat. Plavi turmalin i plavi cirkon (tretirani toplotom) takođe mogu da simuliraju safire. Plavi turmalin pokazuje dvobojnost (svetlo plava – tamno plava).

Procena kvaliteta i vrednosti dragog kamenja

Vrednost i kvalitet dragog kamenja određuju se prema njegovoj specifičnoj težini ili gustini i prema indeksu prelamanja svetlosti. U tu svrhu koriste se raznorazni instrumenti i tehnike. Za merenje težine se koriste digitalne vage, a povremeno se koriste i teške tečnosti da bi se videlo da li kamen pluta ili tone. Merenje indeksa prelamanja se radi uz pomoć sprave po imenu refraktometar, a kao alternativu gemolozi koriste tečnost za potapanje. Gemolozi imaju i druge instrumente koji im pomažu da identifikuju dragi kamen: spektroskop, polariskop, dihroskop, mikroskop.

Osnovni instrumenti juvelira su lupa koja uvećava 10 puta i Čelsi kolor filter. Najvažniji instrument svakog juvelira i stručnjaka za drago kamenje je lupa, koja mu pomaže u pregledanju i identifikaciji dragog kamenja. Čelsi kolor filter razlikuje pravi kamen od običnog stakla, falsifikate i duplikate. Filter se koristi uz jako veštačko svetlo koje je upereno direktno na dragi kamen.

Treba imati u vidu da čak i uz sve ove razne instrumente i specijalizovane laboratorije, gemolog prvo gleda kamen uz pomoć lupe, oslanjajući se u njegovoj identifikaciji na svoje iskustvo i znanje. Imajte to na umu ako želite pravi safir ili neki drugi dragi kamen.


Plavi safir prsten

Verenički prsten princeze Dajane koji sada nosi Kate Middleton –  Cejlonski safir od 12 karata

[…] i safir su hemijski veoma slični, oba su korund, ali rubin sadrži hrom koji mu daje crvenu boju, a safir titanijum koji mu daje plavu boju. Najbolji rubini stižu iz Mjanmara (Burma), a najbolja boja je […]

10 mjeseci ago

Leave a Reply