Jela koja su proslavila evropske zemlje

Da li znate koja jela su proslavila evropske zemlje u našem okruženju. To su zemlje u koje najradije idemo na godišnji odmor. Specijaliteti koji se tamo pripremaju i jedu nisu poznati samo u Evropi, već su to brend kuhinje poznate širom seta.

Sunčana Italija – Testenine

Italijanska kuhinja, pored francuske, spada u one najomiljenije. Sinonim ove kuhinje nisu samo testenine kojih ima na stotine vrsta (najpoznatije su špagete, tortelini, ravioli, kanelone i sl.). Već je pala u zaborav činjenica da kolevka ovih testenina nije Italija, već Kina, odakle ih je Marko Polo doneo. Za italijansku kuhinju je tipična pica, ali isto tako I mnogo povrća – paradajza, plavog patlidžana i paprike. Po pravilu se radi o povrću pirjanjenom na ulju i začinjenom mirišljavim biljem.

Od masnoća se najviše koristi maslinovo ulje. Najčešće korišćeno mirišljavo bilje su bosiljak (u paradajz sosu ili uz sir mocarela), origano (za mlevena mesa), žalfija (uz jagnjetinu i teletinu), ruzmarin i nana. Bilje se koristi sveže i sušeno, a može se naći i namenska mešavina, recimo za picu ili testeninu.

U italijanskoj kuhinji su omiljene i razne vrste aromatizovanog sirćeta ili ulja koje jelima i salatama daju neponovljiv prijatan ukus. Mnoga italijanska jela se ne mogu ni zamisliti bez maslina i dobrog sira, kao što je npr. parmezan.

U ritmu čardaša – Mađarska

Mađarska kuhinja je sva u znaku paprike, bilo da se radi o onima za jelo koje obiluju svim mogućim bojama, od žutih preko zelenih i crvenih do tamno ljubičastih. Nezaobilazne su i ljute papričice koje se koriste kao začin.

Svetski čuveni mađarski gulaš može imati nekoliko oblika: ređi, koji više liči na čorbu, perkelt (odnosno paprikaš) i tokanj (nije začinjen paprikom i vrlo često se priprema sa pečurkama). U mađarsko kuhinji se veoma mnogo koristi živinsko meso, a od masnoća svinjska mast.

Specijaliteti sa grčkih ostrva

Za ovu primorsku kuhinju tipične su razne vrste riba i jela od mlevenog mesa. Često se jede ovčetina. Za pripremanje jela se koristi mirišljavo bilje i anis. Vrlo su omiljeni beli i crni luk, ali i crne i zelene masline. Od povrća se najviše jedu tikvice i plavi patlidžan od koga se spremaju jela i salate. Povrće se često puni mlevenim mesom.

Od masnoća se najviše koristi maslinovo i suncokretovo ulje. Vrlo poznato jelo, koje se priprema kao brza hrana na kioscima širom sveta, je grčki giros. Grčki giros se može pripremiti i kao redovan obrok, a obično se servira sa isto tako poznatom tzatziki salatom od svežih krastavaca.

Vatrena Španija sa mnogo začina

Španija spada u zemlje u kojima se koristi najviše začina. Da li je to posledica Kolumbovih otkrića? Za lokalnu kuhinju karakteristična je kombinacija žute i crvene boje (što su i boje španske zastave), a tipični predstavnici su crvena paprika i šafran. Vrlo često su prisutni i biber i morski oraščić, a naravno i mnogo crnog i belog luka. Isto tako su često prisutni suvo grožđe i bademi – i to za slana jela. Veoma mnogo se jedu mahunjače, pre svega pasulj. Najpoznatije špansko jelo je paelja koja se priprema od pirinča i plodova mora, a može se kombinovati i sa piletinom. A uz sve to, svakako, uvek ide i čaša dobrog vina.

U morskim dubinama se može naći mnogo izvrsnih plodova mora. Neki se jedu sirovi, a neki se peku ili prže.

Leave a Reply