Da je zdrava ishrana i dalje velika nepoznanica pokazuju mnoga predubeđenja vezana za konzumiranje namirnica. Ona nekada mogu da budu tačna, a nekada netačna.
Stručnjaci smatraju da je, na primer, mišljenje da je pavlaka masna netačno i da je to čak namirnica sa najmanje masnoće. Treba imati u vidu i lajt verzije pavlake koje sadrže 4,5 ili 15 odsto masnoće, dok normalna pavlaka sadrži 30 odsto. Poređenja radi, ulje sadrži 100 odsto masnoće, buter 82 odsto, a margarin između 35 i 40 odsto. Treba, međutim, imati u vidu da, pošto je pavlaka zasnovana na mleku, ona sadrži zasićene masne kiseline, koje mogu biti štetne ukoliko se prekomerno konzumiraju.
Tačno je mišljenje da izbacivanje skroba iz ishrane, da bi se održala kilaža, predstavlja grešku. Nutricionisti ističu da je čak i kod osoba koje godinama nisu konzumirale skrob zbog kilaže došlo do nastavka njegovog smanjivanja i nakon njegovog ponovnog konzumiranja. Skrob obezbeđuje organizmu energiju potrebnu za njegovo dobro funkcionisanje. U ljudskom organizmu postoje ćelije, kao što su crvena krvna zrnca, koje ne mogu da funkcionišu bez ugljenih hidrata, kojima pripada i skrob.
Nutricionisti ocenjuju stav da je bio-hrana zdravija od obične kao pogrešan. Ona sadrži samo malo više mikronutrijenata (hranljivih sastojaka) od obične, što nije od nekog velikog značaja. Prednost te hrane je, međutim, u tome što skoro uopšte ne sadrži pesticide, hormone i raznorazne konzervanse, za razliku od klasične hrane.
Stručnjaci navode i da je tačan stav da su sva ulja veoma bogata masnoćom. To se odnosi čak i na maslinovo ulje. Konzumiranjem 100 gr ulja, unese se i 900 kalorija. Ulja su, kako ističu stručnjaci, najkaloričnija prehrambena namirnica bez obzira na vrstu.
Stav nutricionista i pravilna ishrana
Nutricionisti ističu da je moderan način ishrane mnogo bogatiji gotovim proizvodima, suviše masnim, slatkim i slanim. Oni zato navode da je ponekad dovoljno vratiti se na jednostavniji i zdraviji način ishrane. Taj način zasnovan na onome koji su nekada primenjivali naši preci. On je zasnovan na konzumiranju voća i povrća, ribe, mesa i jaja, ali u umerenoj količini.
Pravilna ishrana nisu dijete već navike u ishrani koje se polako stiču i donose velike benefite po naše zdravlje. Osnovni principi pravilne ishrane, odnosno zdrav način ishrane, su izbor zdravih namirnica, raznovrsnost u ishrani i unos hrane prilagođen potrebama svakog organizma ponaosob.
Leave a Reply