Među receptima za bakin kolač (galete), priloženim uz ovaj post, sigurno ćete pronaći neki koji vam se dopada i koji je po vašoj meri. Bakini kolači mogu biti slatki, slani, suvi, mekani ili sa kremastim dodatcima, sve ćete to pronaći u ovoj maloj brošurici u PDF formatu.
Ne moraju svi slatkiši da budu komplikovani i skupi, obično su oni najjednostavniji i najbolji. Bakin kolač je možda prvi među takvima. Ako želite da se zasladite, bez većih troškova, napravite galete koje ćete kombinovati sa voćem, a ima i onih galeta koje su dugotrajne.
Najveći izdatak kod pripreme ovog peciva je zapravo aparat za galete, koji morate kupiti, ali će vam se to vrlo brzo isplatiti. Galete vam mogu obezbediti zdrave ugljene hidrate, ako pažljivo odaberete namirnice za pripremu.
Na primer, moj omiljeni je bakin slani kreker sa susamom. Ako upotrebite razne vrste integralnog brašna, zdrave masnoće i raznovrsne semenke dobićete zdravo i ukusno pecivo. Ono je u svakom slučaju mnogo bolje od kojekakvih gotovih kupljenih grickalica.
Ako više volite slatko i kremasto, mekim galetama možete dodati kompote, voće, bademe, lešnike, kokos, razne kremove … Možete ih napraviti i sa kvascem, a možete napraviti čak i tortu od galeta sa evropskim ukusom.
Bakin slani kreker sa susamom
Novu nedeljnu količinu mog omiljenog slanog bakinog kolača ispekla sam rano jutros, a sada ga postavljam u ovaj post, uz sve ostale raznorazne varijante ovog peciva.
Potrebno je:
- 250 gr speltinog brašna
- 250 gr integralnog pšeničnog brašna
- 200 gr domaće svinjske nasti
- 1 kašika suncokretovog ulja
- 1 čaša jogurta
- 1 celo jaje
- 50 gr susama (ili usitnjenih semenki suncokreta)
- 1 kašIčica kima
- 1 kašičica soli
Sastojke izmešajte i zamesite da testo bude glatko. Ukoliko je potrebno dodajte još malo jednog ili drugog brašna, jer testo ne sme biti suviše lepljivo. Zamešeno testo pokrijte i neka odstoji 20-tak minuta. Nakon toga valjajte ga u kuglice veličine oraha i pecite u zagrejanom kalupu za galete dok ne porumeni.
Ukoliko nemate domaću svinjsku mast, galete možete pripremiti sa dodatkom 1 margaina (250 gr) i 50 ml maslinovog ulja (umesto suncokretovog).
Ovako pripremljeno pecivo je zdrava grickalica, koja može da stoji dugo na sobnoj temperaturi.
Leave a Reply