Konzumiranje kafe i načini pripreme

Konzumiranje i načini pripreme kafe su mnogobrojni. Na našim prostorima još uvek je najpopularnija ona domaća ili turska kafa. One su zapravo jedno te isto, razlika je samo u načinu ispijanja. Domaća kafa, jednostavno zakuvana na vodi, može biti gorka (bez šecera) ili joj se dodaje šećer u zavisnosti od ukusa svake osobe pojedinačno. Turska kafa se zakuvava u fildžanu i uvek je gorka, ali se ispija tako što se u nju umaču kockice šećera.

Ručno prženje kafe

Ona se priprema od pržene mlevene kafe, bez bilo kakvih drugih dodataka.Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena ali ne prepržena. Drugo, da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja. Najbolji ukus daje sveže pržena i sveže mlevena kafa. Za dobar ukus vrlo je važna i sorta kafe, a najbolje su dobro pripremljene mešavine različitih sorti.

Ručno pržena kafa u svim krajevima sveta je ostala ista do današnjih dana, jer samo tako se dobija najbolji ukus arome sveže kafe. Onaj ko nije probao takvu kafu i ne zna šta je propustio. Međutim, na našem tržištu teško se pronalazi i pržena kafa u zrnu, a kamoli sirova kafa. Na rafovima prodavnica se uglavnom nalazi gotova mlevena kafa, ali koliko god kvalitetna bila nije ni blizu onoj ručno prženoj i sveže samlevenoj.

Ispijanje prve jutarnje kafe za neke je pravi ritual i dobar način da se započne novi dan, a da pri tome nisu ni svesni koiko truda i vremena je potrebno da ona stigne do šoljice. Kafa ima dosta pozitivnih efekata na zdravlje, ako se konzumira u umerenim količinima. Suprotno tome, prevelike količine kafe mogu imati negativan efekat, a nije isključeno ni stvaranje navike, iako kafa ne spada u psihoaktivne supstance.

Espreso kafa i načini pripreme

Danas je mnogo popularniji drugačiji način pripreme kafe, a to je espreso i raznorazni drugi gotovi pripravci kafe. Espreso je vrsta kafe koja ima veću koncentraciju suspendovanih i rastvorljivih čvrstih materija u odnosu na druge kafe. Pravi se pod velikim vodenim pritiskom i uglavnom je gušća od drugih vrsta kafe. Espreso je kafa sa visokim sadržajem kofeina na koji svako drugačije reaguje.

Espreso je, kao prvo, metoda pravljenja kafe. Kao drugo, to je stil služenja kafe. Na primer: kapućino se pravi od espresa, sa tim što mu se doda mleko. Postoji mnogo vrsta espresa, evo nekih od njih:

Normalni espreso – Pravi se od 6gr (1 kašičice) veoma sitno mlevene tamno pržene kafe, čiji se ekstrakt dobija pod visokim pritiskom vode zagrejane na 93-96 °C. Osnovna šolja espresa ima oko 40-50 ml jake crne kafe, koja se služi u šoljicama od 60 ml.

Espreso makjato – To je običan espreso obeležen sa oko 15 ml (1 kašikom) pene od mleka.

Rimski espreso – to je normalni espreso koji se služi sa komadićem limunove kore. Brazilska kafa se takođe služi sa kriškom limuna.

Espreso ristreto – Služi se u uobičajenim šoljicama za espreso, ali je njegova količina svedena na oko 25 ml. Ovakav espreso je veoma jak, jer se pravi od iste količine kafe kao normalni espreso, ali sa manje vode.

Espreso sa šlagom – Sličan je makjato espresu, ali sa malo više šlaga umesto mlečne pene.

Espreso koreto – To je šoljica normalnog espresa sa malo alkoholnog pića ili likera. U Italiji se najčešće mesa sa rakijom.

Dupli espresso – To je dvostruka doza kafe u šolji id 150 ml. Ovo je izuzetno jaka kafa, sa velikom energijom.

Produženi espresso – To je normalni espresso sa dodatkom vruće vode do količine od oko 75-95 ml. Njegov ukus je sličan filter kafi i obično se služi u šoljama od 150 ml.

U priloženom PDF fajlu je nekoliko zanimljivih recepata za spravljanje tople kafe, uključujući i kapućino.


Leave a Reply