Škola makramea za početnike

Škola makramea za početnike je post u kojem je priložen PDF dokument sa uputstvom za one koji se prvi put susreću sa makrame tehnikom rada. Već sam pisala o makrame tehnici, ali samo o izradi osnovnog ravnog čvora kojim je urađena jednostavna ležaljka za sunce. Ovde je sada nešto detaljnije uputstvo za početnike.

Kada je William od Orangea došao na presto Engleske, njegova žena Marry naučila je dvorske dame makrame tehnici. Tako je počela popularnost ovog ručnog rada, koja je došla do izražaja u kasnom viktorijanskom periodu.

U to vreme se radilo sa izuzetno tankim nitima da bi se postigla kvalitetna čipka. Makrame je bio jedno od zanimanja za dame onog vremena. Gotovo da nije postojala kuća u Britaniji koju nisu krasili detalji makramea ili da nije bio deo ženske odeće. Uz primenu najrazličitijih konaca i materijala, ova veština dobila je sasvim drugačiji izgled. Sve više su se upotrebljavale intenzivne boje kanapa i veoma debele niti.

Osnovna tehnika rada ostala je ista, početnicima za vežbu, a puna podsticaja za iskusnije. Iskusnima se uvek pruža prilika da razvijaju svoje vlastite ideje. Može se reći da su jedini potreban alat za uzlanje ruke i spretni prsti. Nikakav drugi pribor, osim kanapa i makaza, nije potreban za oblikovanje niti u uzao. Granica za primenu u praksi je samo mašta i kreativnost.


Leave a Reply