Hortenzije su prave vrtne dame

Za hortenzije (HYDRANGE) kaže se da su prave vrtne dame. Zanimljive su zbog toga što na jednom žbunu, iz istog korena, daju cvetove u različitim nijansama. Boje i nijanse se kreću od svetlo, preko mastilo-plave do ljubičaste i od nežno do zagasito roze.

Pravi ukras je i sam grm hortenzije sa širokim, jajastim listovima, a kad se u proleće okiti raznobojnim cvastima loptastog oblika, odmara oči. Pošto se nijanse cvetova svakoga dana menjaju, grm hortenzije je stalno drugačiji, a uvek lep i elegantan, baš kao prava dama.

Hortenzije vole senovita mesta sa mnogo vlage. Dok su mlade, treba ih češće presađivati. Kad postanu nešto starije, one se vežu za svoje mesto u vrtu.

Vežene hortenzije na stolnjaku

Ako nemate hortenzije u vrtu, a dopada vam se njihov izgled, možete ih jednostavno izvesti na platnu kao detalj. Prema datoj šemi u ovom postu možete izvesti stolnjak za vrtni sto i tako ulepšati ambijent za letnja uživanja.

Motive izvezite prema datoj šemi, najbolje bodom pokrstica. Ornament na stolnjaku rasporedite prema sopstvenoj želji i mašti. Najbolje je to urditi na finom panama platnu, muline koncem za vez sa tri niti. Boje konca prilagodite prirodnim nijansama raskošnog cveta hortenzija i bojama njenog širokog lišća.

Motiv možete razlagati na sitnije detalje i tako kombinovati ornamentiku stolnjaka. Ako se odlučite za vez već sada, do leta ćete sigurno imati hortenzije u vrtu, pa makar samo na stolnjaku.


Leave a Reply