Dekupaž – Dekorisanje salvetama

Dekupaž je tehnika za dekorisanje predmeta štampanim salvetama, a primenjuje za ukrašavanje raznoraznih predmeta i materijala. Njome možete da dekorišete kuvana jaja, izduvana ili plastična. Istim motivima možete da dekorišete stolnjak, milje, drveni poslužavnik ili keramičku šolju i činiju. Tehnika rada je ista, osim upotrebe aditiva kao i boja koje se koriste za prijanjanje crteža (salveta) za podlogu. To su aditivi za keramiku, tekstil, plastiku, kamen, drvo i aditiv za stvaranje ispucane površine. Aditivi mogu biti sjajni, mat i srednje sjajni i koriste se u zavisnosti od crteža i želje autora.

Postoje razne vrste primene ove tehnike, u zavisnosti od vrste materijala kao i od mogućnosti nabavke materijala za rad (možete ih pronaći u svim velikim knjižarama i supermarketima ili poručiti preko interneta). U vom postu ću se osvrnuti na dve vrste, koje se vrlo često koriste i za koje je materijal najdostupniji. To je jedan od najlepših načina šaranja jaja i dekorisanje tkanina pomoću salveta.

Salveta-motivi za šaranje jaja

Poreban materijal: Papirne salvete, Marabu-Decormatt ili Decorlack, Marabu-Aqua-lack sjajni, mat ili polumat, šolja vode, makaze, jaja ili neki predmet od drveta, plastike.

Tehnika rada:

  • Prvo istretirajte (premažite) predmet koji se dekoriše izabranom nijansom Marabu-Decormatt-a ili Decorlack-a sa nijansom koja odgovara za podlogu. tj. motivu salveta.
  • Dok se predmet suši, isecite motiv sa salvete i pažljivo skinite prvi iscrtani sloj salvete sa motivom.
  • Zatim premažite lakom mesto gde ćete postaviti crtež. Dok je lak još vlažan i lepljiv, nanesite motiv (tj. salvetu) sa podlogom na jaje i sve opet pažljivo premažite lakom.

Uvek mažite od sredine ka ivicama. Možete kombinovati više motiva i njima prekriti celu površinu jajeta. Kad se lak osuši, dekorisanje je završeno.

Savet: Nemojte crtati preko motiva koji su još uvek vlažni. Sve dok boja nije sasvim suva možete stavljati i pomerati motive. Nakon sušenja možete motiv još jednom premazati aditivom i preko njega crtati novi motiv.

Umesto salveta možete koristiti presovano cveće, novine, isečene svilene delove koji mogu napraviti divnu sliku, kao i parčiće tkanine svih boja. Dekupaž šaranje jaja radi se uvek na beloj ljusci jajeta, a umesto lepka možete koristiti belance ili rastopljen šećer.

Pre lakiranja, možete akrilnim bojama docrtati delove motiva između zalepljenih motiva, povezati ih docrtavanjem cvetića, listića, grančica, ispisati inicijale …

Salveta-motivi na tekstilu

Istim motivima, tj. salvetama kojima ste šarali jaja možete ukrasiti milje ili stolnjak. Za rad koristite Marabu aditiv za tekstil.

Način rada:

  • Isecite motiv sa salvete i pažljivo skinite samo gornji sloj salvete sa motivom.
  • Premažite materijal (samo mesto gde želite postaviti motiv) aditivom za tekstil.
  • Isečeni motiv salvete stavite direktno na vlažni materijal i malo pritisnite. Premažite ceo motiv aditivom i 1 cm preko ivice.
  • Kad se motiv osuši ispeglajte ga sa prednje strane preko krpe. Peglu pdesite na temperaturu za pamuk.

Saveti: Marabu aditiv za tekstil ne ostavlja vidljive ivice na materijalu. Nemojte koristiti karton kao podlogu, pošto on može pustiti boju. Osušeni materijal odvojite veoma pažljivo od podloge. Zalepljena salveta postaje ponovo glatka, fiksiranjem pomoću pegle izgledaće kao štampana slika.

Za pranje (ručno) obojenih materijala koristite samo deterdžent za fine materijale.Perite i peglajte sa obrnute strane. Nemojte materijal gužvati, ni cediti.

Ivice salveta koje su se odvojile možete ponovo zalepiti aditivom za tekstil.

Leave a Reply