Minijaturna bašta u staklenoj boci

Minijaturna bašta u staklenoj boci ili otvorenoj staklenoj posudi oplemeniće mali stan i utešiti ljubitelje cveća koji nemaju dovoljno prostora za raskošne biljke. Ako ste među njima, u ovom postu možete pročitati kako da napravite svoj mali mini staklenik.

Staklenikom se danas smatra svaka staklena (providna) posuda za biljke, koja se može zatvoriti ili ima mali otvor. Za to može poslužiti dekorativna trbušasta boca, ćupovi, akvarijumi, medicinske teglice …

Princip staklenika je jednostavan. Biljke uzimaju vodu iz zemlje i ona isparava preko listova. Kondenzuje se na staklu i vraća u zemlju. Biljke tako žive u uravnoteženoj atmosferi, uzimajući noću kiseonik, a isparavajući ugljen-dioksid danju.

Biljkama koje ste odlučili da posadite zajedno moraju odgovarati isti uslovi, a svojom kombinacijom moraju pružiti lep prizor. Pa tako u stakleniku možete stvoriti minijaturnu pustinju sa kaktusima, koji će lepo napredovati iza stakla, pod uslovom da staklenik nikad ne zatvorite potpuno, zbog kondenzacije. Zatim, možete napraviti minijaturnu prašumu od bršljana i paprati. Ovakva boca može biti zatvorena, jer tropskim biljkama kondenzacija i vlaga odgovaraju.

Sadnja i održavanje mini vrta

Bilo koje biljke da odaberete staklenik mora imati savršenu drenažu. Za sadnju će vam biti potreban sloj kamenčića za drenažu, komadići kamenog uglja veličine oko 1,25 cm, tresetni supstrat, koji može biti sa iglicama jele ili smreke, sa ilovačom ili sa mahovinom. Izbor zavisi od izabranih biljaka. Zemlja mora biti sterilisana, da sa njom ne unesete štetočine i klice korova. Biljke trebaju biti zdrave, jer ih u boci teško možete osloboditi bolesti i štetočina.

Unutrašnjost stakla mora biti prevučena sasvim tankom navlakom vlage, što je znak da je ima dovoljno. Previše vode stvoriće previše pare koja će zamagliti staklenik i sakrirti biljke. Zatvorenom stakleniku sa odgovarajućim stepenom vlage nije potrebno naknadno zalivanje. Zemlju u stakleniku treba vlažiti samo povremeno.

Dobro zamišljenom i posađenom vrtiću u boci godinama neće biti potrebna nikakva briga. Biljke koje postanu previše bujne treba orezati. Uvelo lišće odmah izvadite i budno pazite da na vreme otkrijete moguću pojavu štetočina i bolesti.

U otvorenoj staklenoj posudi je jednostavnije napraviti ovakav mini vrt, a evo kako to da napravite u boci:


Minijaturna bašta
Minijaturna bašta u boci

Leave a Reply