Magija mešenja hleba u Vermontu

Magija mešenja hleba je članak o Kompaniji kralja Artura, njenim recepturama i posebnom pristupu proizvodnji ove temeljne životne namirnice. Izrada domaćeg hleba sve više uzima maha, ne samo kod nas, već i u svim zemljama sveta, nezavisno od stepena krize. Ova kompanija predstavlja zemlju čuda za pekare i potrošače.Kompanija kralja Artura u Norviču (Vermont) nudi brašno vrhunskog kvaliteta i pekaru punu predivnih proizvoda. Stručni pekari drže kurseve u trajanju od jednog dana, jedne nedelje ili nekoliko sati.

Kursevi zainteresovanim učenicima pružaju informacije o pravljenju kiselog testa, čapata hleba, bageta, fokače, krekera, kroasana i pljosnatih pogača. U okviru kursa, neizostavan deo obuhvata mešenje hleba, kao i diskusije na temu tehnika i terminologije koja se krije iza recepata.

Instruktori podučavaju polaznike tehnikama oblikovanja, mešanja sastojaka i dodavanju omiljene arome hlebu koji se mesi. Učesnici kursa uče da presavijaju i oblikuju testo, bockaju i razvlače kada uma mehurića vazduha. Takođe se uči i šta je to što čini dobru koricu i hrskavo testo.

Posetioci kursa se upućuju u razlike između kiselog i običnog testa (koje sadrži mlečnu kiselinu), objašnjava se šta je to zanatski hleb.

Pravljenje hleba kao jedinstveno iskustvo

Pravljenje hleba je jedinstveno iskustvo, jer svaka vekna ima svoju ličnost. Isto tako, posetioci kursa učestvuju sa svojim sugestijama i iskustvom.

Iskustvo pravljenja hleba istovremeno je i čulno i naučano. Posetioci uče da pokreću ruke na određen način, dok se čulo mirisa izoštrava kako bi se otkrili mirisi i zrelost, a vrhovi prstiju stiču sposobnost da odrede čvrstinu testa i njegovo napredovanje u narastanju.

Povremeno se treba podsetiti na matematičke proporcije koje su potrebne za postizanje savršenog testa – temperatura vazduha u sobi, temperatura samog testa, kao i vode.

Instruktori postaju gurui. Od njih se uče i trikovi za prodaju hleba. Njihovo ohrabrenje i saveti doveli su do značajnog uspeha među posetiocima. Iako u početku postoji neiskustvo i sramežljivost, uglavnom svi hlebovi dobro ispadnu. Možda u početku nisu svi savrešenog oblika, ali svakako su ukusni i na svoj način lepi.

Za ostatak sveta receptura ostaje tajna, ali znanje i iskustvo sa ovakvog jednog kursa zaista može učiniti magiju i napraviti savršen hleb. Na kraju, znanje je potrebno za sve, pa i za dobro pravljenje hleba.

Recepti Kompanije kralja Artura

Recepti Kompanije kralja Artura omogućavaju domaćicama da postignu vrhunski standard u pravljenju hleba. Domaći proizvodi, koji se svakodnevno pripremaju u ovoj pekari, mogu se pronaći u kafeu u njenoj blizini.

Tajne pravljenja primamljivog domaćeg hleba obuhvataju odgovarajuću tehniku i kvalitetne sastojke. Od fokače, do hleba za sendviče. U prilogu ovog posta je jedan od tih recepata – recept za baget.


Leave a Reply