Jutro posle burno provedene noći

Jutro posle burno provedene noći najbolje vam mogu opisati oni koji su to iskusili. Oni koji preteraju sa hranom i pićem obično se bude sa teškom glavom i stomakom. U ekstremnim slučajevima posledice mogu biti ozbiljne, sve do intokcikacije i akutnog trovanja.

Na prvom mestu, ne bez razloga, nalaze se alkoholna pića. Statistika tvrdi da se najviše alkoholnih pića u godini popije u noći između stare i nove godine, jer tada piju i oni koji to inače ne čine. To su najčešće mladi, čak i deca, kao i osobe nežnijeg pola. Da ne biste bili robovi loših navika, popijte, ali pazite šta pijete i sa merom. Na pitanje koliko i kako piti? – nema preciznog odgovora, jer je to strogo individualno.

Resorpcija alkohola je najbrža ako se alkoholno piće pije na prazan stomak. Njegovu resorpciju usporava konzumirana hrana, zato su na svečarskom stolu uvek prisutni meze, sir, suvo ili kuvano meso, salate … Neumerenost, bilo u jednom ili drugom, ima uticaj na čitav organizam, a u principu najviše stradaju želudac i jetra. Ne treba posebno naglašavati da je jetra naša glavna laboratorija za razgradnju alkohola, hrane i svih drugih u organizam unešenih supstanci. Ali ona nije svemoćna, čovek može mnogo više da popije i pojede, nego što su jetra i drugi organi u stanju da razgrade.

Akutno trovanje alkoholom, duvanskim dimom i kafom

Najveći deo popijenog alkoholnog pića ostaje u krvotoku, pa dolazi do pijanstva, a u težim slučajevima i do akutnog trovanja alkoholom. Klinička slika akutno otrovanog je najčešće komična, ali ponekad može biti i tragična. U nekim slučajevima otrovanom je neophodna medicinska pomoć, da bi se sprečio prestanak disanja, rada srca i na kraju smrt. Hronični alkoholičari i ljudi sa određenim oboljenjima su posebna priča.

U burnim noćima alkoholu i hrani se pridružuju nikotin i kofein. Trovanje alkoholom je često udruženo sa nikotinom, kako kod blažih tako i kod težih slučajeva trovanja. Trovanja nikotinom, nažalost, ne prate samo pušače, već i nepušače. Oni u zadimljenim prostorijama pasivno puše, udišući vazduh sa duvanskim dimom. Klinička slika otrovanog duvanskim dimom nije ništa manje dramatična od otrovanog alkoholom.

Kafa je omiljeni osvežavajući napitak, ali ako se uzme u prevelikim količinama može da bude i otrov. To se događa ako se za jedno veče popije više kafa, na primer tri do pet. Time se pretežno želi ublažiti učinak alkohola, a to se opet radi uz cigaretu, čime se začarani krug zatvara.

Stari narodni lekovi za mamurluk i stomačne smetnje

Oni koji se posle burne noći probude sa teškom glavom i stomakom obično odmah posežu za sodom bikarbonom, a u mnogim slučajevima i za lekovima. Najbolji lek je preventiva tj. umerenost, ali ako ste već preterali uvek je bolje pokušati sa starim, proverenim, prirodnim sredstvima.

Rasol je stari narodni lek za jutro posle burne noći. Ali, ne prija svima, mnoge osvežava, ali kod drugih izaziva još veću mučninu. Preporučuje se i jača crna kafa u koju je naceđen sok jednog limuna. Ona, kažu, dobro razbija mamurluk, pod uslovom da već niste i sa njom preterali. Narodni lek je i pun bokal nezaslađenog čaja od nane, koji tokom celog dana treba piti umesto vode i bilo koje druge tečnosti.

Protiv mučnine nastale zbog previše jela preporučljivo je pojesti tanjir presnog kiselog kupusa ribanca, prelivenog zejtinom. Čaj od nane dobar je i za glavobolju. Platnenu maramicu natopiti jakim čajem od nane, staviti na čelo i povezati maramom. Umesto čaja može poslužiti i kora od limuna.

Za glavobolju i uopšte popravljanje stanja, treba skuvati jaču kamilicu, pokriti glavu peškirom i napariti lice. Prethodno, od te količine sipajte jednu šolju čaja, koji ćete lagano pijuckati kad kamilica postane mlaka. Dobro se naparite, neka vam se lice i oznoji, onda obrišite znoj toplim peškirom, lezite desetak minuta i pijuckajte kamilici.

I na kraju, kad dođete malo sebi, biće vam potrebna duga šetnje sa puno svežeg vazduha, pre nego što osetite da se život vraća u normalu.

Leave a Reply