Magični romantični plamičci sveća

Magični romantični plamičci sveća su detalj bez kojeg je nezamisliva Novogodišnja noć, Božić, pa i drugi svečani događaji. Oni dočaravaju prijatnu atmosferu, u kojoj je svima lepo. Zato se sveće mnogo prave i prodaju u ovom periodu godine. Ponuda je obično velika, a oni sa najboljim idejama najbolje prolaze u trgovini. Umetnici su tu u prednosti, jer su uvek puni ideja, a prirodni materijali i etno stil je u trendu, pa bi to mogla biti ideja vodilja.

Ako rešite da se oprobate u izradi sveća, za sebe ili za neki poslovni poduhvat, u ovom postu možete pronaći nekoliko etno ideja. Takođe ćete saznati šta sve od postojećeg matrijala i predmeta možete da iskoristite za izradu sveća.

Da biste napravili sveće dobrog kvaliteta, trebate imati dva lončića razlićite veličine sa dužim drškama ili dve džezve, koje ulaze jedna u drugu. Zatim rešo na struju, parafin ili vosak u ljuspicama ili usitnjeni vosak od starih sveća. Zatim, stearin u zrnu, upredeni pamuk za fitilj, boju za vosak, eventualno uljne mirise i termometar za potapanje u ulje. Potrebna je još i čvršća aluminijska folija za držanje fitilja.

Kako napraviti i obojati sveće?

Postupak topljenja voska: Otopite vosak na pari ili direktno na plotni, ali vosak ne sme da se puši (pregori). Srazmera je 9 kašičica voska i kašičica stearina. To je razmera koje se treba uvek pridržavati. Vosak je veoma zapaljiv i to treba imati u vidu prilikom rada.

Fitilj: Dok je vosak još topao (oko 85 ⁰C) potopite u njega pamučni gajtan isečen na potrebnu dužinu i ostavite ga koji trenutak u rastopljenom vosku, pa ga onda izvucite i ispravite. Položite ga na foliju da se osuši i stegne. Isecite od folije krug prečnika sveće, probušite kroz sredinu i pričvrstite za redom kraj fitilja. Stavite fitilj na sredinu posude u kojoj izlivate sveću, a gornji kraj fitilja zavežite za horizontalni štapić. Tako će fitilj ostati uspravan.

Bojenje voska: Da biste obojili vosak dodajte mu boju za vosak, dok je još tečan i topao. Za bojenje možete koristiti i boje u prahu za kolače.

Sveće u saksijama

U saksijama od bojene terakote sveće će izgledati folklorno i zanimljivo. Mogu da budu u sasvim malim saksijama i da stoje na stolu, pa sve do veoma velikih, koje stoje na podu ili na terasi. Ivični deo sveća možete ukrasiti debljim kanapom.

Slična ideja su i gotove sveće u izlivenom vosku. Rastopljeni vosak izlijte u ukrasnu posudicu, a zatim u prohlađen ubodite gotovu sveću. Ovo je zgodno, jer se mogu kombinovati dve ili više boja voska, pa ćete tako dobiti šarene kombinacije.

Sveće u konzervama

U sobama za mlade, sveće izgledaju atraktivno u konzervama od koka-kole i slišnima. Obojite sveću u boju konzerve, izgledaće lepo. Pre izlivanja toplog voska u konzervu zavežite fitilj za čvršću aluminijsku foliju (prečnika dna konzerve) i postavite u centar na dnu konzerve. Fitilj uspravite i drugi kraj zavežite za štapić, koji će se horizontalno oslanjati na gornju ivicu konzerve. Pažljivo sipajte vosak, prvo 3-4 cm, da se slegne prvi sloj. Kasnije sipajte vosak do vrha konzerve, vodeći računa da fitilj ostane uspravan. Na kraju, kada se vosak sasvim stvrdne, isecite fitilj na 1 cm dužine.

Izlivene sveće

Lako se prave, a imaju umetnički izgled. Mogu da budu raznih dimenzija i zbog toga su još neobičnije.

Izrada: Napunite plitku posudu morskim peskom, što finijim. Obilno ga natopite vodom, a onda čašom ili nekim drugim predmetom intersantnog oblika formirajte potrebno udubljenje. Prethodno rastopite vosak sa stearinom, kako je to već objašnjeno, obojite ga nekom jakom bojom, pa vreli tečni vosak sipajte u udubljenje u pesku. Tečni vosak u kontaktu sa morskim peskom brzo će se stegnuti, a zrnca peska će se zalepiti za vosak.

Sačekajte da se vosak stegne, ali ne sasvim, pa iglom za pletenje napravite rupu za fitilj. To ne treba da radite dok je vosak tečan, jer se rupa neće napraviti, a ni kad se sasvim stegne. Ukoliko se stegao, jer niste pogodili tajming, možete da koristite iglu ili šiljak od metala, prethodno zagrejan. Odmah uvucite navošten fitilj i podsecite ga onoliko koliko je potrebno, da bude kao pravi fitilj za sveću kada se vosak bude sasvim stvrdnuo.

Ostavite da se sve dobro osuši, bar nekoliko časova. Ako je u pitanju sveća većih dimenzija, potrebno je da tako ostane cele noći. Zatim, veoma pažljivo, što su veće dimenzije tim pažljivije, uz pomoć lopatice polako podignite sveću iz peska. Očistite je od viška peska i postavite je na mesto gde će stajati.

Interesantne su izlivene sveće sa tri plamička. Fitilji se postavljaju u jednoj većoj sveći, a ideja je zgodna, jer izgledaju neobično. Postupak postavljanja fitilja je isti, samo na tri različita mesta.

Sveće u školjkama

Duhovita i neobična ideja za večeru na kojoj ćete služiti riblje specijalitete. Postupak je krajnje jednostavan: Pomalo otopljenog voska sipajte u svaku školjku, fitilj uglavite kako je to objašnjeno u prethodnom primeru. Nažalost, ove svećice su kratkotrajne. Zato pripremite više komada, da bi trajale tokom cele večeri.

Savet: Što je sveća šira, koristite deblji fitilj i obrnuto. Koristite više fitilja, kao što je to prikazano kod izlivanja sveća u pesku.


Leave a Reply