Božićni motivi za vez pokrsticom

Božićni motivi za vez su aktuelni svake godine iznova. Bilo da je to klasični vez ili vez pokrsticama, svaka godina je nova prilika da obradujete sebe ili svoje bližnje nekim lepim prazničnim motivom za vez.

Nekada se ručnom radu više pridavao značaj. Tehnike lepog veza učene su u specijalizovanim školama za gospođice, a vez se naročito negovao po dvorovima i manastirima. Najlepši radovi poklanjani su crkvama, gde se i danas čuvaju. U mnogim našim manastirima i danas se rade najlepše čipke i vezovi. Sam rad na ovim predmetima spada u deo posvećenosti duhovnom životu. Mnoge žene koje vezu ili pletu znaju koliko ručni rad smiruje.

Nedavno sam u zbirku ovog sajta postavila jedan motiv veza, koji je sam po sebi vredan, i nadam se da će vam on kao takav biti od koristi. Mnogo ikona je naslikano, neke od njih nalaze se i u našim domovima, ali najverovatnije niste do sada imali priliku da sami izvezete ikonu. Zato sam se potrudila da pronađem jednu šemu za vez, a reč je o ikoni Rođenje Hrista, koju možete pronaći na datom linku.

Osim nje, u ovom postu je priložena i jednostavna šema za izradu slike po motivu iz Svetog pisma.

Vežena slika Tri mudraca sa šemom za izradu

Po svetom pismu o rođenju Isusa, Tri mudraca sa istoka videla su zvezdu vodilju, koja je ukazivala na Hristovo rođenje. Ako želite da izvezete ova “Tri mudraca” i dopunite sliku sa ikonom o rođenju Isusa Hrista, iskoristite ovu šemu za to.

Vez se radi bodom pokrstica na panama platnu. Veličina slike je 32×22 cm. Ako želite kvalitetniji rad, možete isti motiv da uradite goblen bodom. Od veličine boda zavisiće i veličina slike. Boje konca su obeležene kvadratićima, pa ih možete odabrati sami, prema svom nahođenju. Rad je najlepši i najuredniji ako vezete muline koncem sa tri niti, pod uslovom da izaberete panama ili goblen platno sa finijom teksturom.


Leave a Reply