Stari recept za Božićni savarin

Recept za savarin
Božićni savarin

Božićni savarin je nekada bio nezaobilazna poslastica na Božićnoj trpezi, a ni danas nije retkost. Vrlo ukusna, zdrava i jeftina stara poslastica, koja se jednostavno priprema i koju mnogi obožavaju. Ovde je jedan starinski isproban recept, onako kako se to nekada pripremalo.

Za njegovu pripremu je neopahodno:

  • Testo: 450 gr brašna, 2 gr soli, 12 gr šećera, 2 jaja, 8 gr pivskog kvasca, 4 dcl mlake vode, 50 gr butera.
  • Sirup: 200 gr šečera, 400 ml vode, korica limuna ili pomorandže, štapić cimeta i 3 dcl ruma.
  • Nadev: 2 dcl slatke pavlake, 30 gr šećera, malo ekstrakta vanile.
  • Ukras: 50 gr svetlog preliva, 100 gr raznog kandiranog voća, kandirane trešnje, ušećereni bademi, orasi i pistacija.

Za savarin morate imati poseban kalup sa šupljom sredinom ili se možete poslužiti nekim većim kalupom za kuglof.

Način pripreme Božićnog savarina

Brašno prosejte na radnu površinu. Dodajte so i napravite veliko udubljenje u sredini. Kvasac razmutite u malo mlake vode i sipajte u udubljenje napravljeno u brašnu, zajedno sa šećerom i jajima. Mesite prstima i sve sastojke umesite u testo. Ovo testo liči na meko testo od vode i brašna. Od polovine testa, u koju ste dodali buter, odsecajte komad po komad i dodajte drugoj polovini, a zatim zajedno mesite. Testo potom stavite u činiju, prekrijte ga plasičnom folijom i  ostavite da se diže na umereno toplom mestu, dok se zapremina ne utrostruči. Potom ga istresite na dasku, prethodno posutu brašnom i nekoliko puta blago udarite kako bi splasnulo. Morate nekoliko puta presaviti. Pomastite dobro i obrašnite kalup u obliku venca, stavite testo u njega i ostavite još jednom da se digne. Zatim pleh stavite u zagrejanu rernu da se peče.

Dok se kolač peče pripremite sirup kojim ćete natopiti savarin. Stavite sve sastojke, osim ruma, da provre. Pečeni savarin izručite na tanjir sa uspravnom ivicom, na kome će se služiti. Polako prelivajte savarin vrućim sirupom, jer mora biti dobro natopljen. Ostavite ga da se ohladi, a zatim ga isprskajte rumom.

Ocaklite ceo kolač vrućim prelivom (rastopljenim šećerom), pa ga onda ukrasite kandiranim voćem i ušećerenim bademom, orasima i pistacijama. Ocaklinu malo prelijte i preko voća. U sredinu savarina možete da servirate nadev od šlaga, dekorisan kriškom voća.

Pažnja: Savarin se postavlja prvo u tanjir sa većim uspravnim obodom, kako se sirup ne bi izlivao. Zatim ovaj tanjir sa savarinom postavljate na veliki dekorativni poslužavnik.

Leave a Reply