Farbe za kosu nisu sasvim bezazlene

Syoss farbe
Farba za kosu bez amonijaka

Da farbe za kosu nisu baš bezopasna stvar upozoravaju mnogi stručnjaci. Jedna farba za kosu u sebi može da sadrži i do 15 različitih hemijskih sastojaka, koji bi mogli da imaju kancerogeno dejstvo.

Većina njih sadrži amonijak koji može da izazove prilično ozbiljne posledice, kao što su – iritacije očiju, nosa i grla, poteškoće sa disanjem i bolovi u grudima. On služi kao korozivno sredstvo da bi boja za kosu prodrla u dlaku. Međutim, njegov učinak izuzetno štetan po opšte zdravlje i zdravlje kose. Zato su farbe bez amonijaka prirodnije i bezbednije rešenje, a sve su popularnije među pripadnicama lepšeg pola.

Osim toga, alergije na farbe za kosu nisu tako retka pojava. One mogu da se pojave na bilo koju farbu za kosu, bez obzira što na njima piše “bez amonijaka” ili “bez parafenilendijamina”. One se mogu javiti čak i onda kada tokom probe nije bilo nikakve reakcije. Neke od tih alergijskih reakcija mogu da budu veoma opasne.

Stručnjaci zato preporučuju korisnicima da se strogo pridržavaju uputstava o korišćenju farbe. U slučajevima kada se oseti peckanje, gorenje kože, svrab ili bilo koja druga neuobičajena reakcija kosa mora odmah da se opere. Ambalažu za farbu poželjno je čuvati i do mesec dana. U slučaju pojave alergijske reakcije, informacije koje ona sadrži mogle bi da budu korisne.

Izbor i primena farbe za kosu

Preporučuje se i da se tokom nanošenja farbe na kosu nose rukavice. Zato su one priložene uz svako pakovanje farbe. Takođe, treba izbegavati svaki kontakt proizvoda sa očima, licem, ušima, rukama ili bilo kojim drugim delom tela. Ne preporučuje se korišćenje pribora za farbanje od metala i farbanje dece mlađe od 16 godina.

Ako želite da promenite boju svoje kose ili je osvežite, bolje je da upotrebite neku prirodnu farbu za kosu ili bar farbu bez amonijaka. Farbe bez amonijaka su manje štetne i daju kosi mekoću i svilenkast sjaj, a mogu se koristiti i na oštećenoj kosi.

Bez obzira koju farbu za kosu koristite, vašoj kosi će biti potrebna dodatna nega. Ukoliko primetite da vam je kosa suvlja ili da je ispucala, potrebni su vam preparati koji će je hidrirati i nahraniti. Kada birate farbu za kosu nemojte da štedite, odaberite kvalitetnu, naročito kada se kosa posvetljuje.

Kao što vidite, farbe za kosu nisu bezazleni proizvodi i treba ih obazrivo koristiti.

Leave a Reply