Nežni čipkani vez po tilu

Vez po tilu spada u nežne čipke, naročito ako su urađene na finom tankom i mekom tilu od prirodnog materijala (pamuka ili svile) namenjenim za venčanice i svečanu odeću. Malo puniji til (ne suviše čvrst) koristi se za izradu zavesa i miljea. Može da se kombinuje sa apliciranim detaljem od pamučne i svilene tkanine.

Tehnika veza na tilu
Vez na tilu

Ovde je nekoliko primera veza po tilu i bodova koji se koriste za izradu. Kod nas ova vrsta veza nije popularna, ali u Italiji i Francuskoj veoma je zastupljena. Nadajmo se da će razvojem domaće radinosti i starih ručnih radova ova čipka i kod nas pronaći svoje mesto.

Materijal za rad: Beli til od prirodnog materijala, ne suviše čvrst, sa sitnim prepletajima. Beli svileni konac za vez, a možete koristiti i melizirani pamučni konac za vez u kombinaciji sa belim platnom, ako želte da aplicirate cvetne motive po tilu. Odgovarajuća šivaća igla i čvršće platno (amerikan platno) za podlogu tila prilikom rada.

Način rada: Odaberite motiv veza, zatim ga pomoću indigo papira precrtajte na amerikan platno. Operite platno toliko da bi se samo skinuo višak indigo boje (koji bi prilikom rada prljao til), zatim prifircajte til na platno i to ceo komad (ako je motiv gust) ili samo onaj deo tila na koji želite da prenesete motiv veza. Zatim bodovima po izboru (lančancem, bodom provlačenja, štopovanjem …) popunite vezom motiv na tilu, prateći motiv na platnu koji se nazire kroz til. Dok vezete, zahvatajte samo niti tila. Krajeve pažljivo nevidljivim bodom završavajte u vezu i provlačite na naličje rada.

Najčešći bodovi za vez po tilu

Najčešći bod po tilu je bod lančića, pa provlačenje, štopovanje, obametanje (za ivične delove). Po tilu možete da vezete gustim bodom obametanja, ali prethodno til morate ravno da profircate na amerikan platno. Zatim preko tila prifircajte gazu na kojoj ste iscrtali motiv veza i pažljivo izvezite ravnim bodom po konturama crteža, zahvatajući iglom i koncem prva dva sloja, tj. gazu i til. Po završetku veza gazu skinite sa tila pažljivo, odsecanjem krajeva i izvlačenjem niti gaze ispod veza. Na isti način možete da prenesete svaki motiv veza na til. Veoma lepo izgleda vez zlatnim koncem po tilu krem boje, za svečane prilike.

Apliciranje motiva od platna na tilu

Motiv koji želite da aplicirate na tilu prvo precrtajte na platno, zatim bodom fircanja platno dobro pričvrstite za til, na ono mesto gde želite da prenesete motive. Platno mora biti pamučno ili od svile, tanko sa gusto tkanom potkom. Još jednom sitnim bodom fircanja, duplim nitima belog konca, obradite sve konture motiva. Zatim mašinski gustim bodom obrametanja (cik-cak) obradite sve motive. Na ovaj način motivi tj. konture crteža, biće blago ispupčene. Ako imate vremena i strpljenja, ovaj deo rada biće još lepši ako se radi ručno, bodom obametanja.

Makazicama sa oštrim vrhom pažljivo opsecite platno ivičnim delovima i u međuprostoru motiva. Ovaj deo posla obavljajte pažljivo i strpljivo, jer biste mogli nepažnjom preseći nežne niti tila. Delove u međuprostorima motiva možete opseći zajedno sa tilom (ako motiv tako zahteva) ili ostaviti osnovu til čipke. Veoma lepo izgleda platnena aplikacija na ivičnim delovima til čipke, kao što vidite na slici.

Za aplikaciju uvek koristite nežne boje platna ili svile (saten ili mat strana) u istoj boji sa osnovom tila. Sve priložene motive možete da koristite za vez gore pomenutim bodovima. Ugaoni motiv možete koristiti za uglove stolnjaka ili kao detalj na bočnim stranama. Pre rada, sve motive za aplikaciju ili vez povećajte na kopir aparatu za 50%.

Inicijale možete izvesti preko gaze. Da bi slova bila reljefna, malo ispupčena, pre početka veza punijim koncem za fircanje prošijte konture inicijala, a zatim izvezite gustim ravnim bodom.


Leave a Reply