Ogrebotine od kućnih ljubimaca

Ogrebotine od kućnih ljubimaca nisu uvek bezazlene i bezopasne. To se najčešće događa u toku igre, jer svaki ljubimac voli da se igra. Bilo da imate psa, mačku ili papagaja, svi oni uživaju kada se igraju. Kroz igru ćete najlakše izmoriti ljubimca, što je posebno važno ako na primer, živite u stanu i nemate prostor na kom pas može da trči, mačka da se penje po drveću i slično. Ako se slučajno ili ne dogodi da vas vaš ljubimac ogrebe, morate znati da je to mogući način prenošenja određenih bolesti sa životinje na čoveka.

Jedna od tih bolesti je i benigna inokulaciona limforetikuloza ili bolest ogrebotine mačke. Mačke, međutim, nisu jedini uzročnici tih ogrebotina, već to mogu biti i kučići, kao i na primer neka kupina ili trn. Radi se o bolesti koja nije sama po sebi opasna, ali, ukoliko se neadekvatno leči, može da rezultira težim oboljenjima.

Ogrebotine kućnih ljubimaca 2
Čistač za šapice

Bolest izaziva bakterija slična hlamidiji. Ona se nalazi u zemlji i obično prodire u organizam preko ogrebotine. Nakon zaraze je potrebno da prođe više dana dok se ne pojave prvi simptomi bolesti. Toliko je potrebno ovoj bakteriji da bi se razmnožila i počela da izaziva simptome.

Prvi simptomi bolesti su otečene i bolne žlezde, što je praćeno slabom groznicom. Opšte zdravstveno sianje je narušeno i mogu se registrovati gubitak apetita, kao i bolovi u glavi. Te simptome nije baš uvek lako uočiti.

Osobe kod kojih se javi neki od njih treba obavezno da se jave lekaru, koji šalje pacijenta na niz ispitivanja krvi i plućnu radiografiju. Na taj način se utvrđuje da li eventualno postoji neka upala.

Nakon toga, pristupa se kožnom ispitivanju uz pomoć jednog od specifičnih antigena oboljenja mačije ogrebotine. Pozitivni rezultati testa potvrđuju prisustvo te bolesti. U slučaju da su otoci postali gnojni, punktiranje i biopsija se sprovode kao prva mera.

Lečenje i prevencija bolesti ogrebotine mačke

Lečenje pacijenata sa oboljenjem mačije ogrebotine se sprovodi uz pomoć antibiotika iz grupe ciklina ili makrolida, bez penicilina. Stručnjaci ističu da se nakon ogrebotine ugrožena oblast očisti i dezinfikuje, a potom na nju nanese neka od antibakterijskih krema.

Ako imate kućnog ljubimca, imajte to u vidu i nemojte shvatati olako ni jednu ogrebotinu, a pogotovo veće i ozbiljnije povrede. Pokušajte sanirati sami na gore navedeni način, a ako se simptomi jave pravac lekar.

Ono što je još važno ovde naglasiti, a to je da je odlična prevencija mogućih infekcija redovna nega i higijena šapica kućnog ljubimca, naročito pri povratku iz šetnje.

Leave a Reply