Renesansna zavesa sa aplikacijom

Heklana renesansna zavesa
Raskošna renesansna zavesa

Raskošna renesansna zavesa sa heklanom aplikacijom može biti izuzetan i vredan detalj u vašem stanu, ako aplikaciju uradite ručno. Ovu heklanu aplikaciju uradite od najtanjeg koca za heklanje, broj 60 ili 70, u kombinaciji sa finim markizetom ili nekim drugim tankim odgovarajućim platnom. U tom slučaju će velićina zavese biti 140×110 cm.

Ukoliko se odlučite za kombinaciju sa punijim pamučnim koncem (broj 15 ili 30) i punijim pamučnim platnom, tada će se veličina zavese znatno povećati. Zato je najbolje da pre rada napravite probu sa izabranom vrstom konca za heklanje. Tako ćete najbolje moći da odredite željenu veličinu zavese.

Za izradu će vam biti potrebno oko 350 gr konca za heklanje br 60 ili 70 ili 700 gr konca br 30 i odgovarajuća veličina primerenog materijala za zavesu.

Izrada heklane aplikacije za renesansnu zavesu

Počnite izradu iznad cakni na šemi, izradom lančića prema broju kvadratića u tom redu. Nastavite izradu punih i praznih kvadratića prema rasporedu na šemi, sve do kraja rada. Na kraju, uradite početne cakne, svaku pojedinačno, prema oznakama na šemi.

Heklani deo zavese ispeglajte, a zatim aplicirajte na gornji deo zavese koji je od platna. Gornji platneni deo zavese može biti u ravni sa heklanom aplikacijom, ili ga možete blago nabrati pre spajanja sa heklanim delom (aplikacijom). To je već stvar vašeg ukusa.

Šema se nalazi u PDF prilogu i data je iz 3 dela, zbog veličine. Prilikom štampe i spajanja obratite pažnju na to.


Leave a Reply