Kulinarske veštine Džejmija Olivera

Vrt Džejmija Olivera
Džejmi Oliver u vrtu

Kulinarske veštine Džejmija Olivera poznate su širom sveta. Ono što je manje poznato to je da se on bavi i baštovanstvom i tako snabdeva svoje restorane povrćem i voćem prizvedenim na organski način, bez hemijskih dodataka.

“Kada sam počeo da gajim voće, činio sam to više zbog njegovog izgleda nego ukusa” – kaže Džejmi. Pri tom se stalno borio sa bubama koje su ga napadale. A onda je došao na ideju da voće sadi u saksijama. Počeo je sa jagodama i na taj način povećao proizvodnju za oko 40%. Tako su čiste i mogu se brati u prolazu.

Osim jagoda, Oliver gaji i smokve. U njegovom vrtu značajno mesto zauzima smokvino drvo. Smokvu je posadio u toplom delu vrta, sa dosta svetlosti. Kada je dobio prvo voće, bio je prilično skeptičan po pitanju njegovog kvaliteta. Međutim, kaže da ga je čekalo prijatno iznenađenje. Bile su to najslađe smokve koje je ikad probao. Pre toga je godinama uvozio smokve iz Italije, misleći da su najbolje, a onda se ispostavilo da su smokve iz njegove bašte još slađe.

O biljkama koje gaji u vrtu

Smokvi je potrebna toplota, pa možda nema svako idealne uslove za gajenje ovog voća. Ali, zato Oliver početnicima u baštovanstvu preporučuje – rabarbaru. Iako je to biljka koja u našem podneblju nije previše poznata, on je smatra sjajnom biljkom i sa kulinarskog, kao i vrtlarskog aspekta. Dovoljno je da joj namenite jedan ćošak u bašti i da je pustite da sama raste. Rabarbaru treba malo negovati u prvih nekoliko godina, ali zato će ona posle rađati narednih 25. A što se tiče njene primene u kulinarstvu, u nekim slučajevima može da zameni jabuku. Od rabarbare se pravi odličan sos koji ide uz pečenje.

On kaže da su ribizle takođe odlično voće za početnike. Osim branja krajem jeseni, nije im potrebna praktično nikakva nega. Tačno je da one rađaju svega tri do četiri nedelje godišnje, ali se isplati.

On misli da je, u većini slučajeva, voće zahtevnije za gajenje od povrća. Kod povrća se obično prvo poseje seme i posle nekoliko meseci se dobije plod, dok kod voća nekad treba čekati i po nekoliko godina da bi se videli rezultati, bili oni dobri ili loši.


Rabarbara i mrvice sa đumbirom

(Recept Džejmija Olivera)

Potrebno je (za 4-6 osoba): 1 kg rabarbare (očišćene i nasečene na velike komade), 200 gr smeđeg šećera, kora i sok od jedne pomorandže, 100 gr običnog brašna, 100 gr putera, 100 gr ovsenih pahuljica, 1 komadić svežeg đumbira.

Priprema: Zagrejati rernu na 180 stepeni. Staviti rabarbaru i polovinu šećera u tiganj. Dodati sok i koru od pomorandže, poklopiti, pustiti da provri i krčkati nekoliko minuta. Skinuti poklopac i krčkati još 5 minuta, sve dok rabarbara blago ne omkša. Presuti u pleh i poravnati.

Za mrvice, prstima izgnječiti brašno i puter, tako da smesa liči na mrvice od hleba. Umešati pahuljice, ostatak šećera i seckani đumbir. (Ako želite, možete sve izmiksati – brašno, puter, šećer i đumbir. Ovsene pahuljice dodati u poslednjih 10 sekundi). Mrvice pospite preko rabarbare i pecite oko 40 do 45 minuta, ili dok rabarbara ne počne da ispušta mehuriće, a mrvice ne dobiju zlatnu boju.

Leave a Reply