Jedna jabuka za svaki dan

Jedna jabuka na dan nije samo dobra za zdravlje, već omogućava razne kreativnosti u kuhinji, bilo da pravite slana ili slatka jela. Sve sorte jabuka su podjednako dobre i hranljive, od onih ranih pa do kasnih jesenjih sorti.

Hranljive vrednosti jabuka:

  • Pektin u jabukama snižava holesterol
  • Jedna jabuka sadrži i do 20% preporučenih dijetnih vlakana
  • Jabuke sadrže sastojke koji sprečavaju starenje
  • Bogate su anti-oksidantima
  • Izvor su vitamina C
O jabukama i konzumaciji

Rani varijeteti jabuka ne mogu dugo da se održe, tako da ih treba koristiti čim se oberu. Ako želite da procenite da li je jabuka zrela, uzmite je u šaku i blago uvrtite peteljku. Ako je jabuka zrela trebalo bi da sama otpadne, a ako se peteljka opire znači da jabuka  još nije sazrela. Rani varijeteti se mogu brati od avgusta nadalje, srednji se beru sredinom septembra, a kasni od oktobra nadalje. Ne zaboravite da ne szrevaju sve jabuke sa istog drveta u isto vreme.

Jabuke koje se beru sredinom i na kraju sezone moraju malo da odstoje, kako bi razvile svoju aromu. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu u plehovima ili sanducima. Da biste sprečili voće da istruli, proverite da se voćke ne dodiruju međusobno, ili svaku uvijte u zasebnu hartiju. Jabuke možete čuvati i u frižideru, ali ako to uradite ne zaboravite da će biti veoma hladne kad ih izvadite! Zimske jabuke treba odmah koristiti nezavisno od varijeteta, zato što ne mogu dugo da traju.

Uvek je najbolje pojesti svežu jabuku, ali ako imate neku od vrsta koje ne traju dugo možete ih pripremiti i konzervisati na mnogo načina. Desertne jabuke se mogu obilato koristiti u kuhinji i najbolje su za kuvanje. Rani domaći varijeteti kao što je “Discovery” imaće sjajan ukus na leto, u pudingu ili svežoj voćnoj salati.

Ako imate neku od sorti koje nisu pogodne za čuvanje u svežem stanju, uvek možete da ih konzervišete na neki od poznatih načina. U prilogu ovog posta je recept za žele, koji možete dugo da čuvate na hladnom i tamnom mestu, a kada ga jednom otvorite držite ga u frižideru. Možete ga upotrebiti za razne poslastice i kolače ili ga služiti kao samostalan desert.

Recept za žele od jabuka

Potrebno je (za 2 tegle od 450 gr): 900 gr GRENI SMIT jabuka, 2 mala limuna isečena na kriške, 25 gr svežeg korena đumbira (oljuštenog i nasečenog na kockice), 6 ili 7 karanfilića, 1 mala šipka cimeta, 1,7 lit. vode, minimum 1 kg kristalnog šećera, 2 oprane i sterilisane tegle sa poklopcima, kesica od gaze.

Priprema: Sipati vodu u šerpu i dodati limun zajedno sa šipkom cimeta, korenom đumbira i karanfilićem. Grubo naseći jabuke (ostaviti sredinu i koru) i dodati u šerpu. Pustiti da provri i krčkati oko 1 sat, dok jabuke ne postanu veoma mekane i mesnate.

Sipati malo vruće vode preko kesice od gaze i pažljivo sve sastojke staviti u kesicu, a zatim ostaviti da se sokovi cede oko 2 sata. Operite šerpu i pripremite tacnu u frižideru da bude hladna za probanje želea.

Kad  se sok sasvim ocedi sipajte ga u mericu i tako odredite količinu šećera koja će vam biti potrebna. Na svakih 575 ml soka biće vam potrebno 450 gr šećera. Zatim sipajte izmereni sok u šerpu i dodajte šećer. Dobro promešajte, a zatim stavite na tihu vatru i mešajte dok se šećer sasvim ne rastvori.

Pojačajte vatru, pustite da provri i ostavite da snažno vri oko 10 minuta, a zatim isprobajte prvi put. Stavite kašičicu želea na hladnu tacnu i ostavite 1 minut. Ako se stvori smežurana kožica kada je gurnete prstom, žele je gotov. Ako ne, vratite na vatru i kuvajte još 5minuta, pa ponovo proverite.

Kada stignete tačku zgušnjavanja, sklonite sa vatre i neko vreme skidajte penu – ovo je važno da pena ne bi ostala u želeu. Zatim pažljivo sipajte u tegle i odmah stavite poklopce. Ostavite tegle da se ohlade, a zatim ih spremite na hladno i tamno mesto.


Leave a Reply