Negovani nokti su ukras ruku

Ako ruke predstavljaju jedan od simbola ženske lepote, onda su negovani nokti njihov ukras i kruna. Negovani i zdravi nokti su uvek bili određena vizit karta žene. Osim toga, kada su nokti u pitanju, tu se poigravamo i erotskom fantazijom. Značajan pokret nežne ženske ruke sa negovanim lakiranim noktima predstavlja personifikaciju obećanja uzbudljive avanture.

Negovanje noktiju
Nega noktiju i manikir

Nokti odražavaju naš ukus i mogu biti sastavni deo imidža. Za žene koje nemaju problema sa puštanjem dugih noktiju, dovoljan je kvalitetan manikir dizajnerke noktiju. Za svaki tip noktiju postoje odgovarajući preparati. Za žene koje čeznu za doteranim noktima, a ne uspeva im da puste svoje, odlično odgovaraju veštački nokti (metoda sa gelom ili akrilom). Oba načina modeliranja nam mogu produžiti nokte do željene dužine. Tokom tih mesec dana sa veštaćkim noktima jedino je neophodno voditi računa o kutikuli (zanokticama), koju treba mazati hranljivim uljem. Kod kvalitetnog modeliranja dovoljno je da se nokti dograde jednom mesečno.

Ne treba štedeti na manikir priboru i sredstvima za negu ruku. Pribor mora imati makazice od kvalitetnog čelika (najmanje dva para), jedne za zanoktice, a druge za nokte. Isto tako i komplet turpija, koje se danas proizvode od niza veoma interesantnih materijala. Zatim instrument za tretiranje zanoktica, kao i ulje za tretiranje korena nokta i ulje za ishranu noktiju. U njima se nalaze specijalni vitamini neophodni noktima, a koji možda nedostaju u vašoj ishrani. Ovako opremeljenima vam ne ostaje ništa drugo do da u nokte utrljate sve hranljive materije, da ih turpijom oblikujete u željeni oblik. Zatim blagim pritiskom obradite zanoktice i izglačajte površinu noktiju.

Lakiranje, grafika i nadogradnja noktiju

Neke žene preferiraju čiste nokte bez lakiranja, one odvažnije biraju različite vrste lakiranja u koje se svrstava i grafika. Šta je, u stvari, grafika? To je ukrašavanje noktiju različitim tehnikama počev od jednostavnog razlivanja različitih vlažnih lakova jednog preko drugog, pa sve do minijatura umetničkih dela rađenih slikarskim tehnikama tankom četkicom i bojama. Najčešću varijantu predstavljaju uvek popularni francuski manikir i nežne pastelne nijanse.

Svadbe, proslave, balovi … To su prilike kada sebi možete dozvoliti da pustite mašti na volju i da se igrate bojama, kristalima, filterima i drugim dodacima. Bitan je vaš osećaj za celinu, čiji izgled i opšti utisak na kraju svaka žena uvek sama finalizuje.

Ukoliko ste ipak u nedoumici, vaša manikirka vam uvek može dati dobar savet za adekvatnu negu noktiju, izbor nijanse laka, kao i vrstu nadogradnje i grafike noktiju. Neke osnovne stvari možete učiniti i sami kod kuće.

Saveti za negovanje noktiju kod kuće
  • Nikada nemojte sami skraćivati veštačke nokte. Mogli biste da poremetite srukturu nokta i gel bi počeo da puca. Turpijanje je, međutim, neizbežno. Prilikom skidanja laka treba koristiti odstranjivač laka bez acetona.
  • Nikada nemojte sami kod kuće odstranjivati veštačke nokte. Bolje je da se oslonite na manikirku. Posle odstranjivanja veštaćkih noktiju se za negovanje prirodnih noktiju primenjuje japanski manikir, jer nokti time postaju zdravi i sjajni.
  • Zbog neveštog lakiranja, na noktima se stvaraju fleke, mehurići ili naprsline. Osim toga, dovoljno je da nokat tokom sušenja nehotice dodirnete i sav trud je bio uzalud. Da li vam nedostaje vremena za lakiranje? U takvoj situaciji vam može pomoći suvi, samolepljivi lak za nokte. Dovoljno ga je zalepiti, dobro izravnati i gotovo.
  • Zanoktice koje rastu oko noktiju ne treba odstranjivati silom. Treba ih uvek samo guranjem vratiti ka korenu nokta, s tim što ih treba prethodno namazati uljem za nokte.
  • Lak za nokte će duže trajati i lepše izgledati, ako na nokte prvo nanesete zaštitni lak-podlogu, jer on sadrži materije koje jačaju nokat i sprečavaju njegovo lomljenje.
  • Za lepe nokte nije dovoljan samo savršen manikir, neophodna je i zdrava, raznovrsna i izbalansirana ishrana. Ako vas muče nokti koji se lome i krzaju, potrebni su vam vitamini A i B, kao i dovoljno gvožđa i cinka.

Leave a Reply