Pletenje – Hobi ili unosno zanimanje

Pletenje je veština koja može biti hobi, ali i vrlo unosno zanimanje. To je zapravo umetnost koja zahteva spretnost, maštovitost i poznavanje mnogo različitih bodova i prepletaja. Da li ste se nekad zapitali koliko različitih bodova postoji? Zaista mnogo. Kada biste ih pokušali zbrajati došli biste do impozantne cifre. Sigurno ste iznenađeni. Zar toliko? Da, ali ni tu nije kraj, jer mašta umetnika je beskrajna i sa novom modom uvek se izmisli nešto novo. To je ogromno narodno bogatstvo, razvijano vekovima i prenošeno vekovima sa kolena na koleno pokolenjima.

U mnogim zemljama Evrope, u školama za tekstilce i dizajnere, izučava se tehnika pletenja. Kod nas se veštini pletenja nije pridavao veliki značaj, ona se jednostavno prenosila u vidu mustri od pletilje do pletilje. Neki bodovi su se duže sačuvali i odomaćili, a neki sasvim izgubili.

Na pletenje veliki uticaj ima savremeno odevanje, a poslednjih godina u zimskim kolekcijama ono je neizostavan modni detalj. Pleteni odevni predmeti primereni su za sva godišnja doba, a u toplim letnjim danima, ispleteni od pamučnog konca, veoma su prijatni za nošenje.

Pletenje se primenjuje i kao terapija kod osoba pod stresom. Pletenje može biti lepa korisna razonoda u zimskim danima, a prilikom rada otkrićete mnoge mogućnosti za kreiranje novih sopstvenih bodova. Pletenje može biti i jedno vrlo unosno zanimanje.

Nekada je na našim prostorima bila veoma razvijena i rasprostranjena industrija trikotaže, a žene su se mnogo više bavile ručnom izradom pletenih predmeta. Bila je to veoma kvalitetna trikotaža usklađena sa modnim trendovima. Nekoliko ovakvih odevnih predmeta još uvek posedujem u svojoj odevnoj kolekciji, a godine na njima skoro da se i ne primete.

Danas je na našem tržištu najprisutnija pletena odeća iz Kine, gde se izradom pletene odeće bave sve više, jer su u tom poslu videli zaradu na evropskom tržištu. Prepustili smo im posao koji je vekovima bio odlika ne samo naših, već i evropskih žena. Međutim, kvalitet tih odevnih predmeta ne može da se poredi sa trikotažom koju sam nekada poznavala.

Sam svoj majstor ili ekspert za pletenje

Ovaj blog je prevashodno posvećen heklanju i vezu, kojim sam se najviše tokom svog života bavila, ali ni pletenje mi nije strano. Osnovne tehnike pletenja i osnovni bodovi su mi poznati, pa sam tako prošle zime došla na ideju da ispletem dva rol džempera, jer u gomili tih kineskih stvari naprosto nisam mogla pronaći ono što mi odgovara. Na datom linku možete pronaći post u kojem je i objašnjenje za njihovu izradu.

Ne dozvolite sebi da nosite lošu i neprimerenu pletenu odeću u Kini, jer poznavanjem samo osnove pletenja i primenom samo osnovnih bodova (prave i obrnute petlje), uz izbor kvalitetnog materijala, možete isplesti kvalitetan pleteni odevni predmet.

I usput, u prilogu su tri jednostavne mustre kombinovane od osnovnih bodova za pletenje, primerene za nadolazeće prolećne dane. Mustre su primerene, ne samo za one vešte pletilje, već i za amatere, da savladaju ovu vrstu ručnog rada. Bodovi su precizno ilustrovani po fazama rada.


Leave a Reply