Mamul – slatko uskršnje pecivo

Mamul uskršnje pecivo
Mamul tradicionalno uskršnje pecivo

Mamul je slatko uskršnje pecivo koje se tradicionalno priprema u hrišćanskim porodicama za Uskrs, kako u Siriji, tako i na celom Srednjem Istoku. Mamul ima bogate sastojke, mirise i arome. Fil na bazi suvog voća čini ovo pecivo punim, dok voda od narandžinog cveta i ruže daje specifičan miris pecivu. Ove aromatične esencije se često koriste za pripremu slatkiša, zajedno sa cimetom i suvim grožđem.

Njihov oblik može da varira. Na Istoku postoje specijalne modle, koje omogućavaju dobijanje raznih oblika. Ipak, najčešće je pecivo koje se oblikuje ručno i ukrasi tako što se gornja strana “ištipka”.

Vreme pripreme: Oko 2 sata i 15 minuta + filovanje.

Potrebno je (za 30-35 komada): 400 gr brašna tip 00 (ili neko fino brašno za peciva), 250 gr putera, 150 gr suvih smokava bez koštica, 100 gr oštrog pšeničnog brašna, 85 gr oljuštenih pistaća, 85 gr celih oraha, 50 gr kristal šećera, prah šećer, so, cimet, ružina vodica i voda od pomorandžinog cveta.

Priprema slatkog peciva Mamul

POSTUPAK:

  1. Otopite puter i sipajte ga preko brašna, sa malo soli i 40 gr vode.
  2. Pošto ste dobili testo, dodajte mu 3 kašike ružine vodice i 3 kašike vodice pomorandžinog cveta. Zatim ostavite testo u frižideru, umotano u foliju, oko 2 sata.
  3. Pripremite fil: Naseckajte pistaće i pomešajte sa 20 gr kristal šećera i jednom i po kašikom vode od pomorandžinog cveta. Zatim blago sve zamesite. Na isti način iseckajte orahe i pomešajte ih sa preostalim kristal šećerom, jednom i po kašikom ružine vodice i malo cimeta. Nožem isitnite smokve, dodajte malo vode od pomorandžinog cveta i blago zamesite.
  4. Podelite testo na loptice (veličine oraha) i obradite ih tako da možete da ih filujete različitim filovima. Zatvorite testo, tako da ponovo dobijete oblik lopte.
  5. Ukrasite ovo pecivo po želji, sa nekoliko pistaća ili oraha ili ga izbockajte viljuškom. Poređajte u pleh pokriven masnom hartijom i pecite oko 25 minuta u rerni, na 160 stepeni.
  6. Izvadite pecivo iz rerne, ostavite da se ohladi, pa pospite prah šećerom.

Nemojte žuriti sa pripremom fila. Ako ga napravite suviše rano, može se osušiti. Ako nemate aromatičnu vodicu, možete koristiti običnu vodu sa malo dodate esencije ukusa narandže.


Leave a Reply