Nova uskršnja heklana haljina

Heklana haljina za devojčicu
Heklana uskršnja haljinica

Nova uskršnja heklana haljina kao poklon za devojčicu, koji možete izraditi sami ako ste vični heklanju. Približava se Uskrs, kada deca obično dobijaju poklone u vidu odeće. Ovo je predlog da za vašu ćerku ili unuku napravite ovu lepu heklanu haljinu.

Veličinu možete odrediti sami po želji, pravilnim izborom debljine konca i dodavanjem ili oduzimanjem praznih kvadratića sa bočnih strana krojnih delova. Prvo što trebate uraditi je napraviti odgovarajući kroj od papira, prema datoj umanjenoj slici. Zatim napravite probni uzorak velićine 10×10 cm i prema njemu tačno oredite broj potrebnih kvadratića za željenu veličinu.

Šema u originalu je data za veličinu 36/38 (26 kvadratića = 10 cm). Upotrebite beli konac za heklanje br. 60 ili 70. Biće vam potrebno oko 300 gr ovog konca za datu veličinu.

Izrada heklane uskršnje haljine

Haljina se sastoji od heklanog prednjeg i leđnog dela i 4 cvikle (isečka) za donji deo haljine, 2 napred i 2 pozadi. Donji deo haljine (bordura) i rukavi urađeni su od odgovarajuće bele svile.

Prema datoj šemi isheklajte prednji i leđni deo. Iz dva dela radite leđni deo (leve i desne strane). Uradite 4 isečka za donji deo haljine (2 napred, 2 pozadi) prema datoj šemi. Spojite 2 dela za prednji gornji deo haljine, zatim 2 dela za zadnji deo haljine (ostavljajući otvor za patent zatvarač), zatim spojite bočne strane. Spojite bočne strane gornjih krojnih delova kao i ramene šavove. Spojite donje delove, ostavljajući slobodnu dužinu na zadnjem spoju, potrebnu za patent zatvarač. Spojite gornji i donji deo haljine, blago nabirajući donji deo u struku. Ušijte patent zatvarač (cibzar). Opheklajte vratni izrez ili ušijte okovratnik od bele svile. Napravite rukave od svile i ušijte ih za rukavne izreze. Iskrojite volane od svile za donji deo haljine i ušijte ih za ivicu donjeg dela. Napravite mašnu od bele svile i ušijte za pojas haljine.

Savet: Datu šemu možete da primenite za izradu većih modela, a možete i da promenite boju konca po ozboru.

Umesto rukava od svile možete uraditi i dve varijante heklanih rukava. Uski rukav prema šemi A i široki rukav prema šemi B.

Ako ne želite celu haljinu da uradite od heklanih delova, možete napraviti kombinaciju donjih isečaka sa materijalom. Možete uraditi samo heklane cvetne motive i aplicirati ih na jednobojnu haljinu od materijala.

Sve potrebne šeme su u prilogu posta. Za uvećanje slika kliknite na njih.


Leave a Reply