Oni znaju zaista iskreno da vole

Oni znaju zaista iskreno da vole. Pretpostavljam da ste pogodili da je reč o psima kućnim ljubimcima. I zaista, niko ne ume tako odano i bezrezervno da voli  kao pas svog vlasnika, čak i onda ako se vlasnik prema njemu ne ophodi onako kako bi to trebalo.

Kada se odlučite da udomite psa kao svog kućnog ljubimca on u vaš dom i život stiže najčešće kao štene staro svega 6 – 8 nedelja. Bilo da ga prihvatate zbog sebe ili donosite kao poklon svojoj deci morate znati, pre svega, da je to ogromna odgovornost i obaveza.

Dovođenje šteneta u kuću
Zlatni retriver
Naš prvi kućni ljubimac – Mimi
Zlatni retriver

Dovođenje šteneta u kuću samo po sebi predstavlja veoma uzbudljiv događaj, pogotovo ako je obećano deci kao poklon. Ono će se tada naći u pravom čudu, je će ga deca možda i suviše uznemiravati.  Istraživanja su pokazala da štenad starosti od oko 8 nedelja ispoljavaju izuzetnu osetljivost prema uznemiravanju i zlostavljanju. Ona to pamte i njihova psiha može biti obeležena izvesno vreme, a ponekad i trajno. Ta traumatizirajuća iskustva, o kojima vlasnici obično ne znaju mnogo, mogu izazvati u kasnijem dobu kod psa razne fobične reakcije. Prema tome valja znati da spoljna sredina ima uticaja i na psihički razvoj i na strukturu mozga psa. Ako štene doživi nešto posebno neprijatno u toku razvojnog perioda, može se dogoditi da se kasnije povremeno jave emocionalna nesigurnost ili druge psihičke aberacije.

Štene nije igračka za decu i ne treba ga u tom smislu nekontrolisano prepuštati njima na volju. Druženje dece sa psima je veoma značajno za formiranje i razvoj dečije mentalne higijene. Deca koja su u određenom uzrastu imala psa stasaće u komunikativnije i nesebične ljude. Pozitivno delovanje ove životinje na decu može se postići samo znalačkim postupanjem sa štenetom i to još od prvog susreta sa njim. Samo pravilnim usmeravanjem i negovanjem uzajamnog poverenja moguće je ostvariti povratnu spregu.

Na svet dolaze potpuno bespomoćni

Mlado štene je stvorenje pred kojim i najtvrđe ljudsko srce omekša i bude preplavljeno emocijom. Nikakvo čudo da se mnogi od nas brzo zaljubljuju u ova preslatka stvorenja. Kako bismo ih rado uzeli u ruke … Znate li da su 63 dana proveli u stomaku svoje mame?  I da su, kada su došli na svet bili potpuno bespomoćna bića, slepa i gluva, rođena samo da sisaju i spavaju. Ali, u male pseće bebe život ulazi veoma brzo. Već sa sedam dana oni mile na sve strane, njuškaju i istražuju. Posle dve nedelje oči su otvorene, a čulo sluha je proradilo. Zatim slede prvi nesigurni koraci, posle kojih pseće bebe ubrzo zaspe sasvim iscrpljene.

U maminoj najbližoj okolini atmosfera je najvažnija posle četvrte nedelje. Porodica je veoma živahna, dovlače se razne igračke, a najčešće su to čarape, papuče i drugi nesmotreno zaboravljeni predmeti na donvat ruke vesele porodice. Radoznalost je ogromna, svaka nova stvar je prava avantura. Štenci se zabavljaju međusobno, valjaju, prevrću jedan drugoga i počinju sasvim ozbiljno da istražuju okolinu. Iscrpljeni ovakvim aktivnostima rado će okusiti svoje prve meke obroke.

Verni pratioci i najbolji čovekovi prijatelji
Zlatni retriver
Ženka zlatnog retrivera

Bez obzira o kojoj je rasi reč, dalmatinac, labrador, haski, škotski ovčar ili mešanac, svi psi potiču od vuka. Četvoronošci, koji stalno mlate repovima, pridružili su se čoveku pre više od deset hiljada godina. U početku kao pomoćnici u lovu i čuvari, a zatim kao verni pratioci i najbolji čovekovi prijatelji.

U razvijenim evropskim zemljama, prema statistici, obično ima oko 5 miliona registrovanih pasa koji borave u stanovima, na opštu radost ukućana, dece, mladih i starih. Oni su povod za smeh i šalu, doprinose pozitivnom razvoju dečije psihe, bude emocije čak i kod onih tvrđih ljudi, posreduju u sklapanju poznanstva prilikom šetnji, ublažavaju samoću starih ljudi, a pre svega umeju da vole i da to pokažu. A tome je teško odoleti, zar ne?

Onog trenutka kada su kročili na vaš prag niste ni bili svesni da čete biti voljeni do kraja njihovog života, niti da će vam jednoga dana strašno nedostajati. To je bezuslovna ljubav, koju ni od jednog pripadnika ljudske vrste nećete dobiti. Jednog takvog imam u stanu i ne bih ga dala ni za šta na svetu.

Leave a Reply