Prvi prolećni vesnici i 8 mart

Prvi prolećni vesnici i 8 mart, dan svih žena sveta, stižu nekako približno. Ako ste odlučili da svoje drage ženske osobe obradujete baš cvećem, prvi prolećni vesnici nisu loš izbor. Neki to pripremaju sami, tako što lukovice posade u saksije oko tri nedelje pre ovog praznika. Oni  koji to nisu učinili, uvek mogu kupiti visibabu ili mirisni zumbul u saksiji ili rezane tulipane. I jedno i drugo može prilično dugo da opstane i zadrži svežinu.

Visibaba i Ljutić

Prvi vesnici proleća, visibaba sa svojim snežno belim mlečnim i ljutić sa žutim srcolikim laticama i dugačkim žutim prašnicima, oduvek su bili simbol optimizma, ljubavi i nežnosti. Rastu uglavnom na otvorenom prostoru, mada ih je lako uzgojiti i u kući. Oba cveta su višegodišnje biljke, koje ne zahtevaju posebnu negu. Cvetaju između januara i marta, a oba imaju jak miris. Lako se razmnožavaju preko sopstvenih izdanaka.. Ne zahtevaju zemlju posebnog kvaliteta, ali zato vole vodu i treba ih redovno zalivati. Ukoliko se drže u stanu, moraju biti smešteni na mestu koje nije previše toplo. Najlepši su kada se posade u saksije ili korpe nežnih boja.

Sem običnih visibaba, uzgajaju se i tzv. Džinovske, koje cvetaju nešto kasnije, kao i visibabe sa duplim redom latica, koje su poznate po izuzetno jakom mirisu. Hibridne vrste ljutića imaju jači miris i dosta su više od običnog, ali nemaju semenike.

Visibabe su simbol nade, utehe, rasta razvoja, prosperiteta. Poklanjaju se, kada želite da poručite nekom da ne treba da gubi nadu. Ljutić je simbol skromnosti, praktičnosti i savršenstva.

Tulipani
Tulipani
Višebojni buket tulipana

Tulipani se uzgajaju preko 400 godina, a naročito su popularni u Holandiji, u kojoj su proizvedene najlepše hibridne vrste ovog proletnjeg cveta. Uzgajivači se decenijama trude da proizvedu crni tulipan, ali to za sada nikome nije pošlo za rukom. Najtamniji je zagasito crveni tulipan, koji izdaleka posmatran zaista izgleda kao da je crn. Zavisno od vrste, tulipani mogu dostići visinu od 5 cm, pa sve do pola metra.

Tulipani koji se uzgajaju metodom forsiranja drže se u saksijama, tako što se lukovice zasade u zemlju u kojoj je 1/3 peska i 2/3 zemlje za cveće. Ukoliko se saksije sa lukovicama forsiraju u zatvorenom, treba ih držati na temperaturi između 9 i 13 stepeni Celzijusa. Tulipani zahtevaju redovno zalivanje, zemlja uvek mora biti vlažna.

Iako ovo cveće ima različita značenja, tulipani uopšteno simbolizuju ljubav i dolazak proleća. Na pravu ljubav ukazuju crveni tulipani, a beli simbolizuju žaljenje. Ljubičasti tulipan simbolizuje obožavanje. S druge strane, primiti raznobojni buket tulipana znači da vam se neko divi.

Zumbul

Premda je lep ukoliko se drži u kući, zumbul se najčešće gaji u baštama. Listovi su mu krhki i liče na vlati trave, a cvetovi puni sitnih zvončića koji mogu biti različitih boja. Najčešći je plavi sa mnoštvom čistih ili mešovitih tonova. Uzgajan u bašti, zumbul cveta u martu i aprilu, dok forsiran u zatvorenom prostoru može da procveta još u februaru. Zumbul ima blag, prijatan miris.

Kao i sve druge lukovice, zumbul treba redovno zalivati. Vrlo lako se razmnožavaju sami, tako da ih prosto treba pustiti da rastu u bašti, gde će se kroz nekoliko godina toliko razmnožiti da če obrazovati jedan pravi tepih od cvetova. Zumbula ima više vrsta, a kod nas su najpoznatiji oni zagasito plavih cvetova i patuljasti zumbul, odnosno Puškinija.

Zumbul simbolizuje poniznost, zahvalnost i trajnu ljubav.


Leave a Reply