Sve tajne srećnih ljubavi

Srećne ljubavi 2
Pažnja i uvažavanje – stubovi stabilanog odnosa

Sve tajne srećnih ljubavi, a ima ih više, već odavno su poznate. Jedna od njih, veoma važna, sastoji se od svega dve reči: “Oprosti mi”. Možda je to samo jedna sitnica, ali baš takve sitnice prete da se odnos među partnerima poremeti. Na sitnicama, iako se ne bi reklo, od četiri braka propadnu tri! Sitnice su glavni uništavači ljubavi.

Pažnja i uvažavanje su stubovi za srećan i stabilan odnos među partnerima. Tako bar kažu znalci. One potvrđuju značaj veze među partnerima i ulivaju sigurnost. Kao da emituju poruku: ti si za mene najvažnije biće na svetu. I kada se na tom planu nešto poremeti, potrebne su samo dve jednostavne reči koje će sve dovesti na pravo mesto … ili možda čak samo jedna “Izvini”.

Često je teško priznati grešku, svi to znamo, ali premalo i razmišljamo o važnosti tog priznanja. Možda je to razlog što se reč izvini sve ređe čuje među parovima, a retki su i trenuci iskrenosti, kada se slobodno iznose međusobne zamerke i negodovanja. Šteta, jer sva su dosadašnja iskustva pokazala da su iskrenost i otvorenost gotovo siguran put za srećno zajedništvo.

Naravno, u svemu tome postoje određena ograničenja, neka vrsta pravila. Evo tri najvažnija, koja će vas sigurno usmeriti na pravi put:

  • Nikada nemojte kritikovati partnera pred drugim ljudima. Recite mu jasno, u četiri oka, šta vas povređuje. Ne vadite iz korpe “stari prljavi veš”, već se zadržite na poslednjim činjenicama. A ono što je najvažnije – neka sve što govorite bude u blagom, prijateljskom tonu.
  • Budite pažljivi. Mali poklon, kompliment, prijatno iznenađenje isto je kao da ste rekli: “Mislim na tebe, volim te, ti si za mene nešto posebno!”.
  • Držite obećanje! Tako će vaš partner znati da se uvek može osloniti na vas!
Ljubav je najveća sreća na svetu

Ljubav predstavlja zaista najveću seću na svetu, ako je obostrana. Čak i skroman, prosečan život sa partnerom kojeg volite i koji voli vas, pruža raj na zemlji u ljubavnom smislu. Želja za bliskošću sa partnerom postoji u svakome od nas.

Muškarci i žene ljubav ispoljavaju drugačije. Kod žena je centar za govor usko povezan sa moždanom regijom za osećanja, dok kod muškaraca to nije slučaj. Muškarci imaju daleko manju potrebu da svoja osećanja izražavaju verbalno. Jedan od razloga je i posledica vaspitanja, jer su oni tradicionalno učeni da izjavama ljubavi srozavaju svoju muževnost na nulu. Ovo je važno znati, jer nesuglasice obično nastaju kada počne preispitivanje intenziteta ljubavi, osećanja, pažnje … onda kada se javlja sumnja. A to se češće događa kod žena, jer one uvek očekuju ono famozno – volim te. To nije najvažnije, jer ljubav se može iskazati na bezbroj drugih načina, bez ijedne reči.

Eksperti kažu da postoji jedno jedino pravilo, koje olakšava sve: Sopstvena merila ne mogu i ne smeju se prenositi na partnera! Znači, pokazujete osećanja, ali ne očekujete da će se i partner tako ponašati. To je jedini način da muškarac stekne poverenje, sigurnost i da se jednoga dana osmeli i pokaže svoja prava osećanja, možda čak i da ih pretvori u reči.

Poznato je da žene imaju jednu zajedničku karakteristiku, muškarca svog života vole da stavljaju u središte pažnje. On postaje centar oko kojeg se vrti ceo ženin život. Kod njega stvari stoje drugačije, on i dalje ide na utakmice, susreće se sa svojim društvom, odlazi u teretane. Da li on nju stoga voli manje nego ona njega? Ne! Muškarcima naprosto trebaju izduvni ventili, a najsigurniji ventil je muško društvo, u kome se priča o sportu, automobilima, o poslu, karijeri …

Šta savetuju eksperti?

A šta savetuju eksperti? Da ostavimo muškarcima slobodnog prostora da dišu. Za to vreme žene ne treba da sede kod kuće i rintaju, već da izađu u kafić i proćaskaju sa svojim prijateljicama, ili da obiđu članove šire familije. Sve ovo podrazumeva i određenu meru. Muškarac koji misli da u braku i dalje izigrava slobodnjaka, uskoro će shvatiti da ne može više da računa na svoju partnerku.

Muškarci umeju da odvoje pojam ljubavi od pojma seksa i stoga ponekad uleću u bezazlene avanture, koje nemaju ničeg zajedničkog sa ljubavlju. U očima žene takav gest je ružan i nije fer, a one to teško da mogu shvatiti. Pa eto, još jedne prilike da se kaže “Oprosti mi”. I ako ostane na samo tom jednom prestupu treba oprostiti. U suprotnom, konsekvence su neminovne. Jedno je sigurno, ljubav ne poznaje termine ispravno ili pogrešno. Šta i koliko žena može i hoće da istrpi ili oprosti, mora da odluči sama.

Moderne mlade žene i tradicionalni odnosi

Novo doba donelo je značajne promene u odnosima između muškaraca i žena. Ali samo prividno. Žene se ponašaju slobodno, rade šta hoće, idu gde hoće, odlučuju kako hoće. Ali jedna sitnica ostala je nepromenjena. Uprkos svemu, svim slobodama u izražavanju, oblačenju, ponašanju, mišljenju, žene se zaljubljuju isto kao i nekada. Osetljive su isto kao i njihove majke i bake, pate na isti način, očajno žele ljubav i priželjkuju dokaze te ljubavi.

I dok traže baš takvog muškarca, izigravaju velike zavodnice i prikazuju se neranjivima. Dakle, suštinski nesporazum ostaje i dalje na snazi.

Leave a Reply