Heklani detalj na spavaćici ili haljini

Heklani detalj na spavaćici ili haljini je nešto što će ih činiti unikatnim i dati im određenu dozu elegancije. Ako iskoristite šemu priloženu u postu i isheklate gornji deo prema njoj, dobićete praktična i lepu pamučnu spavaćicu ili haljinu prijatnu za nošenje.

Možete je sami sašiti, jer je kroj vrlo jednostavan. Zatim je  ukrasite lepim heklanim motivima, apliciranim za gornji deo iznad grudi. Boju i debljinu konca odaberite prema platnu koje ćete koristiti za šivenje. Platneni deo iskrojite prema umanjenoj šemi za kroj na kojem su označene dimenzije. Prilagodljiva je za više veličina, jer je sečena iznad grudi i nabrana, pa se donji platneni deo može proširiti i više nabrati za veću veličinu. Na velikoj i maloj šemi za heklani gornji deo je precizno označen način izrade.

Za izradu spavaćice će vam biti potrebno oko  160×90 cm belog tankog pamučnog platna i 100 gr tankog belog konca za heklanje br 60. Za haljinu kupite 2 željene dužine platna širine 90 cm i 100 gr konca za heklanje, a debljinu i boju konca prilagodite platnu.

Izrada: Iskrojite platneni deo prema umanjenoj šemi za prednji i leđni deo. Sastavite bočne šavove i blago naberite gornji deo. Prema datoj šemi za heklane motive uradite gornji deo. Svaki cvet isheklajte i spojite u celinu prema uputstvu na šemi A. Prednji i leđni deo su isti.

Na kraju uradite ivičnu borduru. Spojite platneni i heklani deo. Ispod heklanog gornjeg dela ušijte bretele od saten svile.

Haljini, po želji, možete dodati neki ukrasni heklani gajtan koji ćete vezati oko struka. Ako imate nameru da je nosite vezanu u struku iskrojite je nešto dužu, jer se vezanjem u struku dužina skraćuje.


Leave a Reply